Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

SLOVE ȘI SUBLIM DE 1 DECEMBRIE

SLOVE ȘI SUBLIM DE 1 DECEMBRIE
Comentează 1

1 Decembrie 2022 - Ziua Națională a României   

La Cimitirul Eternitatea a avut loc ceremonialul de depunere de coroane la mormintele marilor corifei ai Unirii:bȘtefan Cicio Pop, Vasile Goldiș, Ioan Suciu.

În prezența oficialităților locale și sub oblăduirea unui sobor de preoți în frunte cu ÎPS dr.Timotei ,a fost oficiată slujba de pomenire și depunerea de coronae, la care au participat și aparținători sau arădeni.

La acest moment de duioasă amintire a fost prezentă și văduva lui Alexandru Liviu Birtolon, nepot de soră a lui Ștefan Cicio Pop, doamna Jeanine Badohu Birtolon.

Aceasta,a organizat la reședința sa, un moment de aducere aminte ,invitând prieteni și apropiați ai casei, iar Agapa (cu bucate tradiționale,colac și vin) a adus strălucire momentului de inchinăciune.

Mulțumiri pentru invitație și clipele de părtășie!

 

***

 

Slove și sublim în Casa lui Ștefan Cicio Pop la Ziua Națională (Recepție de Ziua Națională oferită de doamna Jeanine Birtolon)

Astăzi, acum, nu o să vorbim despre contraste! Nici despre pismuiri sau îndatoriri!

Astăzi o să vorbim despre un trecut devenit prezent care se va ancora într-un viitor demn de strălucire.

Avocat și om politic,memembru în Dieta de la Budapesta și înfocat de fervent susținător al ideii de unitate, Ștefan Cicio Pop(1865-1934) rămâne în istorie,alături de Vasile Goldis și Ioan Suciu, unul din corifeii Marii Uniri (toți trei formând Triunghiul eternului în Cimitirul Eternitatea, unde,la 1 Decembrie,s-a săvârșit slujba de pomenire,în prezența oficialilor aradeni).

Cunoscut ca un avocat cu voce pentru români, Ștefan Cicio Pop are locul de obârșie în zona Dejului, dar a practicat avocatura la Șiria. Marele om de stat cu studii la Budapesta și Viena,si-a pus casa din Arad la dispoziția CNCR în vederea tratativelor pentru înfăptuirea Unirii de la 1918 (unde a și participat ca delegat).

Am poposit in această casă a marelui om politic ministru al Transilvaniei spre a slavi memoria nepotului de soră, Alexandru Liviu Birtolon, care s-a înălțat la Ceruri chiar în Anul Centenar (septembrie 2018). Acesta, pentru a dezlega atâtea legi nescrise cu privire la convingerile sale politice, a îndurat chinurile temniței și ale deportării  dar nu a uitat să lupte pentru reîntregire de neam. Silit fiind să trăiască departe de țară, după 1989 s-a reîntors, și an de an, casa îi era plină de iubitorii de istorie.

Acum, pentru a noua oară (dar fără Alexandru), casa s-a umplut de memorie, prin generozitatea soției, Jeanine (cea care recent i-a dedicat o carte cât un Love story).

De 1 Decembrie am sărbătorit jertfa și pecetea anilor pentru că Alexandru Liviu Birtolon a trait-o din plin.

O casă îmbrăcată în sumbrul documentelor și un interior păstrat și undeva trăiește...prin chip...ochiul din papillon al nepotului de soră,al marelui iubitor de unitate și neam, Ștefan Cicio Pop, Liviu Alexandru Birtolon. O casă în care teracote zac de mirosul istoriei, iar vitrinele tac la vestea venirii noastre! Vinul rosu de Baratca era în fiecare an, la Agapa de acasă, carafa neuitarii.

Și azi a fost la fel!

Prieteni dragi i-am udat lacrima din gene cu prezența!

Pentru că e 1 Decembrie!

În clădirea- simbol, urmele exilului celui care a fost Alexandru Liviu Alexandru fac dovada luptei sale întru memoria ilustrului înaintaș,Ștefan Cicio Pop.

O altă pagină scrie an de an, Jeanine Birtolon, care duce mai departe tradiția soțului său.

Am scris curand (27 octombrie a.c. despre îndemânarea a două suflete pereche).

La 1 Decembrie, Timpul devine sublim și numele devin acum pereche. Ștefan Cicio Pop și Alexandru Liviu Alexandru! Să le fie nemuritor țelul. iar doamna Jeanine să îl ducă mai departe, ca un arc peste timp! Nemilostiva lege a firii nu ne va ierta dacă,noi, cei de azi, îi vom uita pe cei nemuritori!

În concluzie, ar mai fi de spus că orice drum duce la o expresă destinație! Ca să ajung la Casa cu numele lui Ștefan Cicio Pop am traversat orașul. Centrul era plin de soare și culoare! Părinți și copii în brațe. ancorați la semnificația zilei de astăzi, si-au dus pruncii la Paradă! Istoria se învață pe viu! Cândva, nu peste multă vreme, Casa istoriei, în care și-a petrecut ultimii ani urmașul lui Ștefan Cicio Pop, Alexandru Liviu Birtolon, va fi deschisă sub fald de glorie! Până acum o stradă și o școală poartă numele lui Ștefan Cicio Pop și la Arad. Ce va urma? Timpul va scrie cu mândrie!

"Dați mâna toți cei buni și cinstiți, fără deosebire de neam și lege și susțineți ordinea,apărați vieața și avutul oamenilor" (Cătră Națiunea Română, dr.Ștefan C.Pop).

 

A consemnat

Florica R.Cândea -  

membru UZPR Filiala Arad

(Clișeele fotografice au fost realizate de domnul Mircea Boran,președintele Foto Club Arad).

 

 

Galerie foto (32)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite