Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Simulare VIDEO. Cum ar afecta România norul radioactiv dacă Rusia ar provoca o explozie nucleară la Zaporojie

Ucraina și țările imediat apropiate ar avea cel mai mult de suferit dacă material radioactiv de la centrala nucleară de la Zaporojie ar fi aruncat în aer în urma unui incident, potrivit unei simulări făcute de Institutul Hidrometeorologic ucrainean.

Simulare VIDEO. Cum ar afecta România norul radioactiv dacă Rusia ar provoca o explozie nucleară la Zaporojie
Comentează 0

Simularea a fost făcută pentru zilele 15-18 august și arată cum s-ar fi dispersat în aer un nor cu material radioactiv (CS-137) rezultat în urma unui incident de la atomocentrala de la Zaporojie, potrivit Pravda.

După întâlnirea cu președintele turc Erdogan și secretarul general ONU Guterres, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a transmis pe rețelele sociale un avertisment privind amenințarea a ceea ce ar putea însemna o explozie la centrala nucleară de la Zaporojie.

Zelenski susține că situația privind centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ”cea mai dificilă din istorie”, iar Kremlinul apelează mereu la ”șantajul nuclear”.

Concentrațiile radioactive cele mai mari s-ar fi deplasat spre vest, deasupra teritoriului Ucrainei și s-ar fi dispersat încet spre Belarus, Polonia, Slovacia și Țările Baltice.

O parte din materialul radioactiv ar fi acoperit și țara noastră, inițial nordul țării apoi nord-vestul și sud-vestul țării.

În ultimele ore ale simulării material radioactiv ar fi urmat să se îndrepte spre Rusia și spre zona Mării Azov.

Ucraina se pregătește pentru toate scenariile la centrala Zaporojie

Ucraina trebuie „să se pregătească pentru toate scenariile” la centrala nucleară Zaporojie, a avertizat ministrul său de interne.

Zeci de lucrători ai serviciilor de urgență ucrainene, purtând măști de gaze și costume de protecție, au participat la un exercițiu de intervenție în caz de dezastru, pe fondul temerilor legate de un alt dezastru asemănător celui de la Cernobîl.

Citeste continuarea pe romaniatv.ro

 

Articole asemanatoare