Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comuna Şicula şi alte aproximativ 22 de comune au rămas fără asfaltare din cauza Guvernului

Comuna Sicula se confruntă în această perioadă cu o serie de probleme, care, conform celor spuse de primarl Aurel Radita, au punct comun de legatura Guvernul.

Comuna Şicula şi alte aproximativ 22 de comune au rămas fără asfaltare din cauza Guvernului
Comentează 0

"O mare problema cu care ne confruntam atit noi cit si inca 22 de primarii din judeţul Arad este faptul ca ni s-au blocat fondurile de catre guvern, in contextul in care  Comuna Sicula trebuia sa primeasca in acest an 18 miliarde lei  vechi, din totalul de 55 miliarde vechi pentru asfaltare strazi in comuna Sicula in lungime de aproximativ 8 km. Motivarea guvenului este ca acest proiect a fost depus pe fonduri P.N.D.I. Referitor la acest program, noi am depus in 2011 acest proiect, iar licitatia sa tinut la Bucuresti cistigindu-se LA PACHET de catre o firma, care a cistigat toate lucrarile pe Arad si Oradea in jur de 300 km iar acea firma a intrat in insolventa la scurt timp. La acea vreme Ministerul Dezvoltarii, platind inclusiv lucrarea de proiectare. Licitatia a fost facuta la  Ministerul Dezvoltarii, noi neavind nici un amestec. Avind in vedere cele relatate, am depus un alt proiect de asfaltare pentru comuna Sicula  pe ORDONANTA 28, si s-a inceput lucrarea, iar in prezent avem executat cca 25% din lucrare, insa lucrarile s-au oprit din nou deoarece costructorul nu si-a primit transa de bani aprobata prin Hotarire de Guvern si iata-ne din nou blocati si fara asfalt. Mai mult ni s-a cerut inapoi banii de proiectare, 163.000 lei iar saptamina viitoare vom fi nevoiti sa returnam banii guvernului.  

Alta problema cu care se confrunta Primaria Sicula este faptul ca zilnic sintem asaltati de fermieri din comuna nemultumiti de faptul ca A.P.I.A. ii pune din nou pe drumuri. La nivel de comuna avem 252 persoane fizice si in jur de 60  persoane juridice care au solicitat ajutoare pentru seceta din cursul acestui an. Acum sint nemultumiti de faptul ca toti solicitantii sint nevoiti sa se deplaseze la A.P.I.A. ARAD , cu cererile, procesul verbal si atestatul de producator agricol, deoarece puteau sa faca acest drum doar pina la Ineu la A.P.I.A. la doar 8 km.

Intrebarea care se pune este: cum sa gindit cineva sa puna pe drumuri peste 300 de solicitanti avind in vedere ca multi sint persoane in virsta si sigur vor renunta, desi sarmanii au  cultivat pamintul cu sfecla, porumb si alte culturi care sint prinse in ordonanta guvernului pentru despagubire. Intrebam si noi la rindul nostru nu era mai bine ca  PROBLEMA SA SE REZOLVE LA A.P.I.A DIN INEU, nu sa piarda zile intregi de munca acesti oameni, pentru ca inca nu s-a terminat recoltatul. 

Altfel, referitor la cultura as  propune Centrului Judetean Scolar sa introduca SAHUL ca materie in scoli inclusiv pentru clasele  primare deoarece SAHUL ESTE SPORTUL MINTII si ar fi foarte benefic pentru copii acest lucru. Am inteles ca si in America s-a facut un sondaj pe aceasta tema cu doua clase paralele iar clasa care a invatat sah , dupa un an de zile erau mult superiori ca inteligenta celor care nu au invatat sahul", spune primarul comunei Sicula, Aurel Radita.

Ca sa ne convingem de cele spuse de primarul Radita de la Sicula  am intervievat la Ineu un domn profesor, nu psiholog ci de matematica pentru ca matematica este materia care pune mintea copiilor la treaba sa vedem ce ne va spune,iar dinsul era de acord cu cele spuse de primarul Radita de la Sicula, spunindu-ne ca intr-adevar Sahul dezvolta extraordinar de mult mintea celor mici si inca un aspect este faptul ca cei pasionati de sah nu mai sint dependenti de calculator ceea ce este  o problema pentru copiii din ziua de astazi. 

 

Galerie foto (15)

Articole asemanatoare