Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Senatorul PNL, Ioan Cristina, cere din nou lămuriri ministrului agriculturii

În baza unei declarații politice dată recent, senatorul PNL, Ioan Cristina a avut o interpelare în şedinţa Plenului din 17 octombrie 2016, adresată domnului ministru Achim Irimescu din cadrul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Obiectul interpelării face referire la situația proiectului de strategie națională privind irigațiile și a altor proiecte ce necesită finanțare strategică.

Senatorul PNL, Ioan Cristina, cere din nou lămuriri ministrului agriculturii
Comentează 0

Vă prezentăm mai jos textul integral al interpelării:

„Domnule ministru, în ultima perioadă am auzit, ca în fiecare an electoral, de o reformă a politicilor agricole aplicate în România. Avem promisiuni legate de reabilitarea și dezvoltarea sistemului de irigații care, până acum, nu au rămas decât în stadiul de pre-proiect. Nu avem la nivelul Ministerului Agriculturii nici măcar studii de fezabilitate pe acest subiect. În schimb, avem promisiuni legate de sprijinirea dezvoltării localităților rurale, dar s-a demonstrat că inclusiv finanțările pe fonduri europene au fost date pe criterii de clientelism politic, chiar dacă teoretic, și așa-zis transparent, au fost stabilite anumite cerințe de îndeplinire a eligibilității acordării acestor finanțări, de fiecare dată avem contestații privind modul lor de aplicare.

De exemplu, avem localități atât în Arad, cât și la nivel național, care au aplicat pe aceeași măsură atât în vechiul format de acordare a finanțărilor pentru dezvoltarea satului românesc, cât și pentru noul format de cel puțin 4 - 5 ori. Nici până acum, cu toate criteriile de eligibilitate îndeplinite, nu au obținut finanțare necesară infrastructurilor de drumuri rurale, școli, grădinițe, etc.

Deci, la nivel național doar cel mult 30-35% dintre comune au obținut un proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (program gerstionat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale aflat în subordinea și gestionarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale), restul se descurcă cu ajutorul factorului politic local sau național și cu ce finanțări primesc de la bugetul de stat sau cu ce au prin veniturile proprii (în funcție de posibilitatea de a avea sau nu aceste venituri).

În acest sens domnule ministru vă rog să precizați, pe cele afirmate mai sus, următoarele :

1. Ce măsuri aveți în vedere pentru începerea unei strategii naționale legată  de irigații ?

2.   Cum se vor completa finanțările alocate dezvoltării satului românesc, în condițiile în care doar cel mult 35% dintre localitățile rurale au obținut până acum finanțări prin PNDR ?

Vă mulțumesc și solicit răspuns în scris”

 

 


Scrie un comentariu

trimite