Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Şeful Casei Naţionale de Sănătate, REŢINUT de procurori. Cutremur în Sănătate

Au avut loc pimele rețineri în dosarul decontărilor ilegale de servicii medicale. Cel puţin zece persoane printre care şi şeful Casei de Sănătate, Marian Burcea, au fost reținuți după audieri maraton care au durat toată noaptea, transmite Realitatea TV.

Şeful Casei Naţionale de Sănătate, REŢINUT de procurori. Cutremur în Sănătate
Comentează 0

Potrivit procurorilor DNA care au instrumentat ancheta, aceștia ar fi făcut sute de deconturi pentru pacienţi fictivi. Asta în vreme ce mii de bolnavi nu primesc tratamentele la timp pe motiv că nu sunt bani. Prejudiciul în acest dosar se ridică la aproape 10 milioane de euro.

Potrivit surselor Realitatea TV, pe lângă Marian Burcea, şeful CNAS, printre ceilalţi reţinuţi se află şi reprezentanţi ai unor firme din mediul de afaceri care aveau contracte suspecte cu Casa de Sănătate.

În vreme ce mii de bolnavi nu primesc tratamentele la timp pe motiv că nu sunt bani, procurorii DNA suspectează că angajaţii ai Casei de Sănătate, printre care şi şeful instituţiei, Marian Burcea, ar fi făcut sute de deconturi pentru pacienţi inventaţi.

Adică dosarele celor care ar fi trebuit tratați la domiciliu erau respinse, ca să poată fi aprobate decontări de servicii și medicamente pentru pacienţi fictivi! Potrivit unor surse, sute de bolnavi au rămas astfel fără tratament la domiciliu. Prejudiciul se ridică la aproape 10 milioane de euro, conform Realitatea TV.

Ilegalitățile au fost puse în practică fără probleme între 2016 și august 2017. În tot acest timp ar fi fost decontate servicii fictive de îngrijiri medicale la domiciliu pe baza a sute de dosare false. Același lucru s-ar fi întâmplat și cu medicamente, iar prejudiciul este unul pe măsură. 

Paguba calculată de anchetatori până la acest moment este uriașă: 10 milioane de euro. 7 dintre acestea prin decontarea ilegală de medicamente, iar celelalte 3, prin serviciile medicale fictive de la domiciliu.

Mai grav este că, în unele cazuri, prioritate ar fi avut pacienții fictivi, in vreme ce dosarele celor cu probleme reale erau lăsate în așteptare sau chiar respinse. Ca să probeze toate acuzaţiile, anchetatorii au descins la 50 de adrese din Capitală, inclusiv la sediul CNAS și la cel al Casei de Asigurări de sănătate a municipiului București.

Anchetatorii au mers și la sedii ale unor societăți comerciale și la domiciliile celor vizați. Acuzațiile sunt cât se poate de grave. Printre ele, luare și dare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu și înșelăciune. În vizorul anchetatorilor au intrat persoane din conducerea CNAS și functionari din Casa de Asigurări de Sănatate a Capitalei. Printre ei se numără şi şeful instituţiei, Marian Burcea. Potrivit surselor Realitatea TV, unii angajați ar fi primit și mită pentru a nu face anumite controale. 

Problemele care se învârt în jurul noului card de sănătate și al sistemului electronic al acestuia au continuat și în 2017, mai ales după ce s-au descoperit alte nereguli grave la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Instituția care ar trebui să aibă grija că implementarea sistemului merge cât mai coerent a mai atins o performanță: CNAS a emis carduri de sănătate pentru aproape 55.600 de persoane moarte și a dublat cardurile pentru alte 150.000 de români.

Mai mult, CNAS a efectuat ”plata nejustificată, în sumă estimată la 8.23 milioane lei, către furnizorul soluției informatice a cardului național de asigurări sociale de sănătate, reprezentând achiziția echipamentului Unitate de management fără documente justificative legale, care să probeze transferul dreptului de proprietate al acestuia”, se mai arată în notele Curții de Conturi care au fost publicate după controalele efectuate.

Tot în urma acestor controale a rezultat că planul pentru investiția banilor a fost făcut pe genunchi pentru că nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce privește proiectarea pe faze a investiției privind implementarea soluției informatice a cardului național de asigurări sociale de sănătate.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite