Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Școala Gimnazială Bârsa în vizită la Arsenal Park - Orăștie și muzeul Brukenthal - Sibiu

În urmă cu câteva zile, mai precis în data de 27.03.2018, elevi ai Școlii Gimnaziale Bârsa au beneficiat de o excursie prin programul „Școala altfel” cu destinația parcul militar de distracții ARSENAL PARK TRANSILVANIA de la Orăștie și la MUZEUL NAȚIONAL BRUKENTHAL din Sibiu.

Școala Gimnazială Bârsa în vizită la Arsenal Park - Orăștie și muzeul Brukenthal - Sibiu
Comentează 0

De asemenea, a fost vizitată Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” din Sibiu și Muzeul Civilizației Tradiționale ASTRA - Sibiu. Programul și excursia au fost organizate de directorul Școlii Gimnaziale Bârsa, profesor Mariana Faur. Un autocar cu elevi și câteva cadre didactice au plecat dis de dimineață spre Orăștie, unde au fost așteptați de managerul  relații cu clienții ai parcului, doamna Cristina Ilca care încă de la intrare a urat bun venit tuturor copiilor și profesorilor, prezentând pe scurt obiectivele parcului.

Doamna manager este un foarte bun profesionist și mai ales pune mult suflet în tot ceea ce ține de primirea și îndrumarea copiilor în cadrul Arsenal Park. De fapt așa cum ne spunea și dânsa, proiectul „Școala altfel” din cadrul parcului, este proiectul de suflet al dânsei.

Vreau să precizez că ziarul online www.arq.ro  este primul ziar din Arad (prin subsemnatul) care a făcut un reportaj în cadrul parcului, Arsenal Park din Orăștie, în data de 20.04.2017, prezentând tehnica militară și totodată un interviu prin care conducerea parcului ne prezenta istoricul și posibilitățile de distracție în acest loc deosebit de frumos , de aceea recomandăm tuturor școlilor din Județul Arad vizitarea  parcului militar de la Orăștie.

Iată că la nici un an distanță, o școală din județul Arad face o vizită parcului, iar elevii au fost încântați de ceea ce au văzut acolo, fiind o lecție de viață pentru ei. Dintre exponatele militare le-a fost prezentat cel mai vechi model de tanc Sovietic din parc, respectiv  tancul T 34, cel care a fost prezent pe toate câmpurile de bătălie din cel de-Al II-lea Război Mondial.

Copiii au avut posibilitatea să vadă tehnica militară din parc, începând cu transportorul blindat, autoamfibiu care de altfel a fost și cel mai vizitat, inclusiv în interior prin trapa laterală de acces. Apoi tancul T55, cel care a fost vârful de lance în războiul dintre URSS și Afganistan, autotunuri, piese de artilerie, obuziere, artilerie antiaeriană, camioanele militare ZIL 131 și 157, autospecialele și totodată legendarele SR 114-M Bucegi, autotractoare șenilate de artilerie, automacaraua de geniu URAL 375 care a fost cea mai fotografiată, apoi aruncătoare de rachete pe șasiu DAC 665, lansatoare de rachete, avion de vânătoare IAR, un elicopter militar Sovietic, locomotiva cu abur, trenuleț minier, un avion utilitar care de altfel a fost deliciul copiilor și alte piese din dotarea armatei române care astăzi se pot vizita numai la Arsenal Park.

Parcul dispune de aproximativ 150 de piese din tehnica militară  cu care a fost înzestrată armata Română , tehnică fabricată în țară sau în fosta URSS.Sînt și cîteva excepții cum sînt cele două Jeep-uri militare Land - Rover fabricate în Anglia.Muzeul este în aer liber, fiind plasat într-un cadru natural deosebit, fiind amenajat pe locul unei unități militare (depozit militar). Curiozitatea parcului au fost dormitoarele-TAB, jumătate clădire și jumătate transportor, copiii fiind entuziasmați și mirați tot odată de povestea acestor dormitoare.

Elevii au fost încântați de asemenea de locurile de joacă din cadrul parcului și de tehnica militară, dorindu-și să revină la Arsenal Park și cu altă ocazie.După mai bine de o oră timp în care copii s-au jucat și au vizitat exponatele militare , am plecat spre Sibiu însă nu înainte de a ne lua rămas bun de la doamna manager Cristina Ilca, mulțumindu-i pentru amabilitatea deosebită de care a dat dovadă, și pentru faptul că ne-am simțit ca acasă la Arsenal Park , iar pe viitor cu siguranță vom  reveni.

Înainte de a ne despărți însă, am dorit să facem o fotografie împreună cu dânsa considerând-o prietena noastră dragă de la Arsenal Park și ne-am bucurat că am avut ocazia să cunoaștem un om deosebit acolo la Orăștie.

Timpul ne presa așa că am plecat spre Sibiu pentru a vizita muzeul Brukenthal, cu secțiile de artă europeană și artă românească, Muzeul de Istorie și Muzeul de Științe ale Naturii, care i-a încântat pe copii prin frumusețea exponatelor.

O vizită scurtă am făcut și Bisericii Romano-Catolice „Sfânta Treime” din Sibiu care se află în imediata apropiere a muzeului Brukenthal, unde doamna director, profesor de religie Mariana Faur, a ținut o lecție de religie copiilor chiar în biserică, expunându-le diferențele între biserica ortodoxă și biserica catolică, la care copiii au ascultat cu mare atenție.

Apoi a urmat o vizită la muzeul civilizației și tradiției populare ASTRA din Sibiu, însă din păcate din cauza timpului nefavorabil  doar o parte din muzeu a fost vizitată. Școala Gimnazială Bârsa este printre primele școli din județul Arad care au vizitat atît Arsenal Park Transilvania cît și Muzeul Brukental din Sibiu , iar prin acest lucru se poate vedea implicarea cadrelor didactice în procesul de invățămînt al școlii din Bârsa și implicit al directorului acestei instituții , doamna Mariana Faur.Cu siguranță această excursie a fost o lecție de viață pentru copii , învățînd astfel lucruri noi și totodată o amintire frumoasă atît pentru elevi cît și pentru cadrele didactice.

Articole asemanatoare