Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Schimb de experiență între elevii italieni și cei de la Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară Arad

Schimb de experiență între elevii italieni și cei de la Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară Arad
Comentează 0

În perioada 9-19 mai 2017, s-a desfășurat un schimb de experiență, pe baza unui proiect între două instituții de învățământ din Arad și Molfetta,  respectiv Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară Arad și Istituto di Istrutione Secondaria ”Galileo  Ferraris” din  Molfetta, o localitate aflată la 15 km de Bari, în Italia.

 În prima parte a proiectului, 12 elevi arădeni au petrecut 5 zile la omologii lor italieni, în Molfetta, ocazie cu care au putut vedea accente ale vieții, culturii și obiceiurilor italiene. Elevii au fost însoțiți de doamnele profesor Raluca Cordovan și Marilena Diaconescu. Putem spune că este vorba despre un schimb cultural între delegația din Arad și italienii din Molfetta, dar și despre tradiții și sistemul educațional din cele două țări. Fiecare elev a locuit la câte un elev din institutul amintit mai sus. În Italia, coordonatorii de proiect au fost domnul director Luigi Melpignano, doamna director adjunct Antonella Rotondella, dar și doamnele profesor Isabella Fasciano și Clara Spagnoletta.

A doua parte a proiectului a constat în vizita delegației italiene în Arad,  12 elevi italieni însoțiți de liderul de proiect, Luigi Melpignano și de doamnele profesor amintite mai sus. Delegația italiană a fost întâmpinată de coordonatorii românii ai proiectului, respectiv doamna director  Ghinga Iulia, doamna director adjunct Pop Lavinia, doamnele profesor Cordovan Raluca și Diaconescu Marilena. Elevilor și profesorilor italieni li s-a prezentat școala, unde au interacționat cu elevii români, făcând  o serie de activități împreună, au gătit, au realizat experimente, au jucat volei, într-o atmosferă relaxantă și veselă. Delegația italiană a fost condusă într-o vizită prin Arad, unde au vizitat centrul orașului cu clădirile istorice, Turnul de apă, Teatrul de Stat, Catedrala Catolică, Muzeul de Istorie. Turul orașului s-a finalizat la noul sediu al Inspectoratului Școlar Arad, unde au fost primiți de doamnele inspector general adjunct Anca Stoenescu și doamnele inspector Anca Lupei și Laura Nădăban. În proiect au mai fost realizate și excursii la Alba-Iulia, cetatea Șoimoș, mănăstirea Maria Radna, dar și o expoziție cu produse culinare tradiționale românești, produse realizate de elevii colegiului. Tot în cadrul expoziției culinare a fost prezentat un  spectacol folcloric și  dansuri populare românești.

Delegația italiană a plecat plină de entuziasm, de dorința de a-și face cunoscută experiența, de a ne promova istoria, cultura și tradițiile noastre, iar noi, cei născuți pe meleagurile arădene nu putem fi decât mândri că ne-am născut aici…

 

Galerie foto (27)


Scrie un comentariu

trimite