Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sărbătorile de Iarnă, prilej pentru unii comercianţi să facă ce îi taie capul; în doar şapte zile DSVSA a dat amenzi de peste 100.000 de lei

Pentru diminuarea până la eliminare a riscului de apariţie a toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de Iarnă, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad au efectuat zilnic controale oficiale pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a cerinţelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind desfăşurarea activităţilor de producție, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine animală şi nonanimală.

Sărbătorile de Iarnă, prilej pentru unii comercianţi să facă ce îi taie capul; în doar şapte zile DSVSA a dat amenzi de peste 100.000 de lei
Comentează 0

„În cadrul controalelor au fost efectuate și verificari privind respectarea măsurilor de prevenire și combatere a pestei porcine africane (PPA) și influenței (gripei) aviare (IA).

În perioada 11.12.2021-17.12.2021, au fost efectuate un număr de  51  controale privind siguranța alimentelor la 51 operatori economici (supermarket, brutării/patiserii, vânzare directă lapte crud, magazine alimentare), controale în trafic și zone adiacente piețelor agroalimentare. În urma deficiențelor constatate au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale în valoare de 101.400 lei”, susţine dr. Marcel Roşu, directorul DSVSA.

Sancțiunile au fost aplicate pentru: depozitare necorespunzătoare; manipulare necorespunzătoare; etichetare necorespunzătoare; igienă necorespunzătoare; neasigurarea trasabilității produselor alimentare;

transportul produselor alimentare și animalelor vii cu mijloace de transport neautorizate/neânregistrare; expunerea  animalelor fără documente în vederea comercializării.

„În urma examinării trichineloscopice, au fost identificate și notificate două probe pozitive (trichinella spp.), provenite dintr-o expolatație nonprofesională, la doi porci domestici. A fost efectuată anchetă epidemiologică și s-a luat masura distrugerii și dirijării către o unitate specializată de neutralizare a celor doua carcase, în cantitate totală de 330 kg. Pentru eficientizarea activităților de inspecție și control, desfășurate în scopul asigurării sănătății publice și evitarea îmbolnăvirilor cauzate de nerespectarea măsurilor de igienă, facem apel la toți cetățenii județului Arad să sesizeze (telefonic la nr. 0257-280760 și pe email la office-arad@ansvsa.ro) situațiile în care, la prepararea, servirea, distribuția și/sau comercializarea alimentelor, sesizează încălcarea normelor de igienă, a mai spus Marcel Roşu.

Fotografia are rol ilustrativ

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite