Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sărbătoarea iei la Cetatea Șiriei - ediția II-a

Cetatea de la Șiria este de mult o emblemă a comunei, însă de câțiva ani buni a fost pusă foarte frumos în valoare, astfel că acum putem spune fără a exagera că este un adevărat bastion al evenimentelor culturale şiriene și județene.
 

Dacă în anul 2019 aici la Cetatea Șiriei avea loc prima ediție a Sărbătorii iei la inițiativa primarului Valentin Bot, celebrând totodată și sărbătoarea Sânzienelor, iată că a venit vremea ca tradiția să-și urmeze cursul după un an greu (2020) în care am stat mai mult în case. Primăria Șiria în parteneriat cu Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad au organizat din nou frumoasa sărbătoare dedicată iei românești, un simbol al sufletului românesc, pentru că acest veșmânt frumos împodobit face parte din portul popular românesc de sute de ani. Este mândria fetelor și a nevestelor în zi de sărbătoare, pentru că din fericire mai sunt sate sau chiar zone unde ia se poartă cu mare drag.

Sărbătoarea iei la Cetatea Șiriei  - ediția II-a
Comentează 0

De ce o sărbătoare a iei? Pentru că ea reprezintă tradiția și portul nostru popular, reprezintă identitatea noastră ca neam și care nu trebuie să dispară NICIODATĂ, chiar dacă suntem asaltați cu tot felul de „surogate” cu intenția bine definită de a ne pierde în negură obiceiurile și tradițiile românesti. „Un neam fără trecut este sortit să-și piardă viitorul”, iar acum ca niciodată se încearcă acest lucru din toate părțile. De aceea este necesară o sărbătoare a iei, ca viitoarele generații să nu uite că se trag dintr-un neam care și-a cinstit tradiția și portul popular, iar acest lucru a ținut unit sufletește acest popor sute de ani, chiar dacă străinii de pământ, stăpâni vremelnici, au pus munții hotar între noi.

12 ansambluri populare din judeţ

Chiar dacă afară temperatura era aproape de 40 de grade, cea de a II-a ediție a sărbătorii a debutat pe scena de pe platoul cetății, undeva după ora 17.00 (din cauza caniculei) cu un cuvânt de bun venit din partea primarului Valentin Bot, care a ținut să felicite toți participanții la eveniment. Consilierul judeţean Garofița Popa sufletul fiecărui eveniment cultural Șirian, pentru că dânsa este cea care se ocupă de absolut toate detaliile astfel ca totul să fie frumos și ca la carte, a prezentat fiecare ansamblu de dansuri sau reprezentanți în straie populare din comunele și orașele invitate, pentru a lua parte la sărbătoare. Au participat 12 ansambluri populare din județ, iar printre invitați s-au numărat și președintele Consiliului Judeean Arad, Iustin Cionca şi viceereedintele Ionel Bulbuc,  precum și câțiva primari din județul Arad. Primii care au urcat pe scenă au fost copiii ansamblului de dansuri din Șiria, pe care primarul Valentin Bot i-a felicitat și i-a încurajat deopotrivă. Printre invitați au fost ansamblurile de dansuri din Vladimirescu, Sântana, Olari, Curtici, Șicula, Covăsânț etc, precum și un grup din membrii organizației „Zestrea Țării Zărandului” veniți tocmai de la Almaș, care și-au prezentat cu mândrie portul popular de pe frumoasa Vale a Crișului Alb.

Prezentare de modă

Programul a continuat cu o prezentare a casei de modă CHIC by Valy Ciobanu, venind de această dată cu o colecție stilizată și inspirată din floclorul românesc. „Au fost prezentate 21 de piese inspirate din folclorul românesc, cu elemente din macrame și tot ce ține de lucrul manual, iar câteva costume populare vechi au fost stilizate și actualizate. A fost practic o revigorare a costumului popular pentru vârsta 18-25 de ani”,  a spus Valy Ciobanu. 

Casa de modă CHIC by Valy Ciobanu este cunoscută atât pe plan național cât și internațional datorită participării la expozițiile internaționale din Paris , Viena sau New York pe tema folclorului românesc. Orchestra Frații Șandru au fost cea care a asigurat întreg acompaniamentul programului folcloric, astfel că artiști dragi sufletelor noastre ne-au încântat  prin frumoasele cântece populare din Banat și Aradeal. Ioana Luguzan Roxin, Diana Selagea, Felicia Costa și Ionuț Mateș au fost cei care au susținut întreg programul folcloric, iar odată cu lăsarea serii orchestra Frații Șandru au fost cei care au încheiat sărbătoarea, nu înainte ca Garofița Popa să facă o încheiere frumoasă și din suflet, referitoare la sărbătoare și la acel veșmânt minunat și pur românesc, pe care bunicile noastre îl coseau cu mare drag în serile de iarnă.

Sărbătoarea iei la Șiria a fost din nou o reușită! Mulțumim Primăriei Șiria pentru modul cum a gestionat organizarea acestei sărbători și pentru faptul că a reușit să ofere tuturor lichide reci pe tot parcursul evenimentului.

Articole asemanatoare