Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Săptămâna Patimilor: Joia Mare

In Joia Mare se amintesc patru evenimente majore: spalarea picioarelor ucenicilor de catre Iisus Hristos, Cina cea de Taina, rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda.

Săptămâna Patimilor: Joia Mare
Comentează 0

In Joia Mare, nu se face curat deoarece ultima zi pentru treburi casnice in Saptamana Patimilor este miercurea. De asemenea, tot Joia Mare, femeile nu trebuie sa uite de prepararea prescurei de paste, a pascutei, a cozonacilor si de vopsirea oualor rosii. Tot joia se fierbe si sunca de Paste. Vinerea nu se gateste deloc, si, prin urmare, ultima zi pentru gatit este joia.

In Joia Mare se praznuieste spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitorul Hristos. Acesta da o adevarata pilda de smerenie, zicand: „Deci, daca Eu, Domnul si Invatatorul, v-am spalt voua picioarele, si voi sunteti datori ca sa spalati picioarele unii altora; Ca v-am dat voua pilda, ca precum v-am facut Eu voua, sa faceti si voi.”(IOAN 13,12-15). Tot in aceasta zi are loc Cina cea de Taina, in cadrul careia Iisus frange painea si le-o imparte ucenicilor sai alaturi de un pahar de vin, acestea reprezentand trupul si sangele Sau.

Iisus stie ca va urma curand momentul in care vor veni clericii sa il prinda, asa ca se retrage in gradina Ghetsimani si se roaga Tatalui Ceresc. ,,Precum M-ai trimis pe Mine in lume, si Eu i-am trimis pe ei in lume. Pentru ei Eu Ma sfintesc pe Mine Insumi, ca si ei sa fie sfintiti intru adevar.” (IOAN 17, 17-23).

Mai apoi, in timp ce le vorbea apostolilor pentru ultima data, Iuda impreuna cu arhiereii au sosit la fata locului. Asa cum stabilisera, Iuda vine sa Il sarute pe Manturitorul pentru ca ceilalti sa stie pe cine trebuie sa prinda. „Si indata, apropiindu-se de Iisus, a zis: Bucura-Te, Invatatorule! Si L-a sarutat.nIar Iisus i-a zis: Prietene, pentru ce ai venit? Atunci ei, apropiindu-se, au pus mainile pe Iisus si L-au prins.”(MATEI 26,47-50)

In Joia Mare se face ultima pomenire a mortilor din Postul Mare. Se tine ca deobicei slujba deniei, iar preotul iese din altar purtand crucea lui Iisus in spate si zicand „Astazi a fost spanzurat pe lemn Cel ce a spanzurat pamantul pe ape”. In aceasta zi se vopsesc oale, care trebuie sa aiba doar culoarea rosie reprezentand sangele Mantuitorului.

Sursa teotrandafir.com

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite