Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Săptămâna pasionaților de filme franțuzești la Cinema ARTA

Săptămâna pasionaților de filme franțuzești la Cinema ARTA
Comentează 0

În seara de joi, 1 octombrie, la Cinema Arta a început Festivalul Filmului Francez la Arad, aceasta fiind cea de-a 24-a editie, la care, mulțumită Centrului Municipal de Cultură, publicul autohton are acces.

Această ediţie a festivalului se desfăşoară sub motto-ul «Le film français au féminin »/ « Filmul francez la feminin» şi le aduce în prim plan pe realizatoarele de film din Franța, începând de la cele debutante şi până la nume contemporane confirmate ca Céline Sciamma, Alice Winocour, Agnès Varda, cât şi figuri care au marcat istoria cinematografiei, precum Nelly Kaplan și Alice Guy. Actriţele franceze, mai mult sau mai puţin cunoscute publicului român, figurează la loc de cinste în programul propus, de la celebra Catherine Deneuve până la Anais Demoustier, laureată a premiului César pentru cea mai bună actriţă în 2020. Nu în ultimul rând, filmele vor aduce în faţa spectatorilor personaje feminine remarcabile, aflate în centrul unor poveşti de neuitat.
Începând cu ora 19:00 spectatorii au putut viziona filmul "Meriti o iubire"/"Tu merites un amour",  unde o avem ca personaj principal pe Hafsia Herzi in rolul lui Leilei. Iar a doua parte a serii a continuat cu filmul "Adio in noapte",  regizat de Andre Techine
Ambele ecranizari pun in lumina reflectoarelor creatia cinematografica feminina. Urmarind cele două opere regizorii contureaza int-un mod unic anumite teme variate precum dependenta, tineretea, lumea rurala si, evident, iubirea, atat cea ascunsă,cât si cea împărtășită.

”M-a bucurat prezența numeroasă în sală, semn că mai există un public pentru care cultura și civilșizația franceză mai înseamnă ceva. Și asta nu face decât să mețină Aradul înrtr-o hartă a francofoniei și felicit Centrul Municipal de Cultură pentru că reușește să perpetueze proiectul”, a punctat Papa Didi, alias prof. Florin Didilescu, prezent la eveniment.

”Ne bucurăm că și în acest an Festivalul Filmului Francez are loc și la Arad printre cele opt orașe din România unde în acest an se ține acest festival. Ediția din acest an este dedicată în special actrițelor, regizoarelor și personajelor feminine și îi așteptăm pe arădeni să vină la Cinema ARTA, unde au o ocazie unică de a vedea aceste filme franceze de calitate și care cu siguranță nu vor intra în circuitul comercial”, a precizat din partea Centrului Municipal de Cultură RAMONA CREȚU VĂRȘĂNDAN.

 

Andreea Sabo

 

Programul proiecțiilor viitoare: 

 

Vineri, 2 octombrie

19:00     TOUT CE QU'IL ME RESTE DE DE LA RÉVOLUTION/r.Judith Davis/1h28m

21:30     CAMILLE/r.Boris Lojkine/1h30m

Sâmbătă, 3 octombrie

19:00     ALICE ET LE MAIRE/r. Nicolas Pariser

21:30     REVENIR/r.Jessica Palud/1h17m

Duminică, 4 octombrie

19:00     REBELLES/r.Allan Mauduit/1h28m

21:30     UN DIVAN À TUNIS/r.Manele Labidi /1h28m      

Toate filmele sunt în franceză, subtitrate în limba română.

Galerie foto (81)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite