Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Salonul Gutenberg sub semnul excelenței

În săptămâna poeziei și a fericirii, în săptămâna în care ne gândim, mai mult decât de obicei, la Ion Barbu și la George Topîrceanu - doi coloși ai scrisului românesc, chiar dacă extrem de diferiți, a avut loc Gala Excelenței, organizată de Salon Gutenberg prin Florica R. Cândea, sufletul revistei Gutenberg, și Dan Luca, directorul Tipografiei Gutenberg. Cei doi „vinovați” se îngrijesc de mai bine de zece ani ca această publicație să apară de patru ori pe an și să să crească din punct de vedere al calității materialelor conținute.

Salonul Gutenberg sub semnul excelenței
Comentează 0

Astfel, „vinovații” mai sus numiți au avut ideea de a-i recompensa pe autorii revistei Gutenberg, mai noi sau mai vechi, mai tineri sau mai... străvechi (vorba lui Nichita!) cu Diplome de Excelență pentru contribuție la creșterea calității revistei.

Gala Excelenței s-a desfășurat la Cafe Clasic 1890, adunând aproape pe toți cei care au publicat în anul 2018 în Guty, numele de alint dat revistei Gutenberg de Valeriu Ilica. Absenții... au fost motivați, lipsind din motive obiective.

O seară la superlativ

Premianții... au premiat. Deoarece așa e frumos. Deoarece au fost multe domenii avute în vedere, dat fiind că revista este de tip mozaicat. Deoarece cuvântul zilei a fost „surpriză”, oaspeții neștiind ce îi va aștepta la această întâlnire: că le va cânta Mihai Henț câteva dintre cele mai frumoase cântece de pe Valea Mureșului, că îl vor întâlni pe Dan Luca,  cel care face posibil ca revista să apară, că vor primi diplome (da! acest lucru i-a surprins, poate, cel mai mult), că vor întâlni români sătui de a fi considerați „punte între două țări”, români care își iubesc țara în ciuda faptului că destinul... i-a convins să trăiască departe de România (Teodor Groza Delacodru), că vor avea parte de o seară la superlativ, plină de suspans și voie bună.

În cuvântul de început, Anton Ilica a vorbit despre istoria tipăririi, revista purtând numele marelui inventator al tiparului. A fost urmat de Dan Luca, un bun negociator, după cum însuși a afirmat, care a fost uimit că au răspuns prezent într-un număr atât de mare colaboratorii revistei ce îi trece prin mână la fiecare început de anotimp. De asemenea, Dan Luca a decis să se lase convins în a oferi revistei mai multe pagini – cerute la unison de către toți cei prezenți, apoi a oferit diplome și calendare, realizate special pentru acest eveniment (o altă surpriză!), autorilor de articole cu temă istorică, dar și autorilor de literatură în grai. Vasile Marcu a preluat ștafeta, evidențiind trei autori de carte istorică: Virgiliu Bradin, Ioan Vasile Heredea și Ioana Nistor. Sorina și Doru Groza au continuat decernarea premiilor Gutenberg pentru domeniile Profiluri/Portrete și Recenzii/Estetica limbii. Gheorghe Hodrea a înmânat premiile celor care în anul 2018 au pus accentul în scrierile lor, în proză sau în versuri, pe Centenar. Valeriu Ilica i-a prezentat pe cei responsabili de Cronicile locale, iar Anton Ilica a prezentat o carte de debut cu totul specială, semnată de Beatrice Eliss Al-Badi. Mira Odagiu și Delia Chevereșan au amintit pe autorii care au debutat în revista Gutenberg, iar Horia Truță i-a amintit pe cei nominalizați la capitolul Ilustrații/Fotografie. De asemenea, Horia Truță a prezentat concis revista Gutenberg, considerând că „este foarte bogată în informații” și „că ar merita să se poată găsi și la Biblioteca Județeană”. Dorin Ocneriu, spirit matematic, a fost invitat să ofere diplomele de excelență poeților, fiind deja o certitudine că științele exacte și poezia pot să coexiste armonios. Iuliana Pintea i-a amintit pe autorii din Serbia, Macedonia, Austria și din alte țări, colaboratori constanți ai revistei, români sau nu, care își scriu materialele cu un ochi zâmbind, cu altul plângând, fiind departe de România. Eugen Criste a prezentat Cartea anului: „Macea. Însemnări monografice” – autor Florica R. Cândea.

Pe parcurs, întâlnirea a fost presărată de acordurile de chitară ale lui Mihai Henț, dar și de momentele pline de sensibilitate oferite de Horia Nicolae Nicoară și Teodor Groza Delacodru, care au considerat, și au avut dreptate, că Salonul Gutenberg  e perfect pentru a recita Poezie.

Lista premianților

Categoria ISTORIE/CARTE ISTORICĂ: Horia Truță, Virgiliu Bradin, Cătălin Drăgan, Vasile-Ionel Heredea, Carina Baba, Ioana Nistor.

Categoria PROFILURI/PORTRETE/CONVORBIRI: Emil Șimăndan, Valeriu Ilica, Anton Ilica.

Categoria RECENZII/ESTETICA LIMBII: Mira Odagiu, Delia Chevereșan, Iuliana Pintea, Roxana Lăduncă

Categoria POEZIE: Lucia Bibarț, Eugenia Ponta Pete, Ioan Vasile Marcu, Horia Nicolae Nicoară, Ioan Crișan, Alexandra Tudorescu, Aida Voivodician, Iulian Patca

CategoriaCENTENAR/PROZĂ: EugeniuCriste, AugustinMureșan, Dorin Ocneriu

Categoria CENTENAR/POEME: Ligy aDiaconescu, Mariana Popa

Categoria CRONICĂ LOCALĂ/IDEI/OPINII: Dan Luca, Gabriela Adina Marco, Sorina Groza, Loredana Tudorescu, Geanina Iovănescu, Paul Krizner, Mircea Curtuțiu

Categoriaa DEBUT POETIC: Eliss Beatrice Al-Badi, Aurel Dico, Silviu Nadiș

Categoria DEBUT PROZĂ: Dayana Horga

Categoria DEBUT LITERATURĂ ÎN GRAI: Cristian Silviu Vuin

Categoria INFORMAȚII/ILUSTRAȚII: Mircea Boran, Adelina Stoenescu, Marcel Draga

Categoria IDENTITATE ȘI CULTURĂ: Ioan Nelu Godja, Vanghea Mihanij Steryu, Gheorghe Dinu, Hans Dama, Sava Sifora, Aurelia Crăete, Blazena Karkus, Eniko Nagy, Ana Krem, Teodor Groza Delacodru, Vasile Barbu, Daniela Cetean, Ana Boier

Categoria LITERATURĂ ÎN GRAI: Gheorghe Hodrea, Ioan Alexandru Ardelean, Horea Gana

Categoria CARTEA ANULUI: Floare Ranta Cândea

Carina A. Baba

 

 

Galerie foto (21)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite