Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Salina și ,,Casa Miliza,, din Petriș - un reper turistic în județul Arad.

Salina și ,,Casa Miliza,, din Petriș - un reper turistic în județul Arad.
Comentează 0

O vorbă din bătrâni spune că orice om își are locul lui drag, unde se întoarce mereu și mereu pentru că este ceva, ca o legătura sufletească care îl ,,mână,, acolo atunci când îl prinde dorul. De obicei fiecare dintre noi avem un loc al nostru drag, fiind locul unde ne-am născut și am copilărit. Tot din bătrâni se spune că omul colindă pământul în lung și în lat dar la urmă tot acolo unde își are obârșia și rădăcinile se întoarce. Același lucru s-a întâmplat și cu d-l Alin Bianga din Petriș, unul dintre românii care și-au căutat un trai mai bun prin străinătăți, unde și-a găsit rostul, tânăr fiind și a întemeiat o familie frumoasă, însă după două zeci de ani trăiți în străinătate dorul de locurile natale l-a făcut să se întoarcă acasă, acolo între pădurile și dealurile dragi sufletului său de la Petriș.  A venit cu soția și cele două fetițe și s-a pus pe treabă, accesând un proiect european pentru o agro-pensiune, proiect pe care l-a câștigat, după care s-a apucat imediat de lucru transformând casa părintească într-un loc de agrement și relaxare pentru toți cei ce doresc să-și petreacă câteva zile într-un cadru natural frumos și liniștit.

Astăzi toți cei care doresc să-și petreacă câteva zile la ,,CASA MILIZA,, din Petriș cu siguranță se vor simți ,,ca la mama acasă,, pentru că preparatele culinare sunt BIO, iar peștele este prins direct din micul lac din curtea pensiunii. Legumele sunt produse în sera din curte, iar vișinata, afinata sau zmeurata de asemenea sunt produse tot de gazdă. Tot aici se poate beneficia de un tratament cu sare pentru cei cu probleme respiratorii, pentru că acest loc dispune de o salină artificială și tratament cu aerosoli (vezi lista cu beneficiile salinei în galeria foto). De asemenea se poate beneficia și de o saună specială cu infraroșu (vezi beneficiile saunei cu infraroșu în galeria foto) și tot aici cei care doresc pot beneficia de un masaj cu sau fără uleiuri aromate. Momentan agro-pensiunea dispune de o cabană cu toate condițiile moderne pentru cazare, iar în curte se construieste noua clădire a pensiunii, care va dispune de patru apartamente cu tot confortul, inclusiv cu o bucătărie și o cramă pentru vinuri la subsol, clădire care se va finaliza anul viitor.

Agro-pensiunea dispune de un loc de joacă pentru cei mici, incluzând ,,căsuța piticilor, o tiroliană , hinte și tot ceea ce își doresc micuții, iar cei care iubesc animalele și păsările vor avea ocazia să vadă fazani, pirchițe, păuni, iepuri etc. Serile se pot petrece în aer curat sub filigoria generoasă, putându-se prepara orice fel de mâncare își dorește clientul, începând cu grătare din carne de pui, pește și porc, pește copt în cuptor sau ceaun. De asemenea pot fi preparate mâncăruri cu specific maghiar sau local. Și tot la acest capitol vreau să amintesc că cei interesați își pot cumpăra produse alimentare locale din zonă, cum sunt produsele lactate etc. Cei care doresc să se cazeze mai multe zile pot face drumeții prin pădure sau pot vizita moara de apă de la Obârșia, care încă mai este funcțională, având o vechime de aproximativ 80 de ani, apoi biserica de lemn de la Corbești, o capodoperă lucrată în lemn, precum și biserica de lemn din Roșia Nouă, ambele putând fi ușor de vizitat cu mașina. De asemenea tot la Roșia Nouă pot fi văzute case tradiționale acoperite cu paie (unicat în județul Arad).

Zona este foarte pitorească, iar satele sunt așezate pe firul văilor, acest lucru dându-le un farmec aparte. Aerul este foarte curat și înmiresmat, mai ales în diminețile de primăvară și vară, iar nopțile sunt împestrițate de stele, pentru că aici nu există poluare de nici un fel. Nopțile cu lună sunt un basm, când luna abia răsărită pe cer își aruncă lumina peste pădurile și satele de aici creând o imagine de nedescris în cuvinte, aducându-ți cu siguranță aminte de copilărie. Roua dimineților și burnița așezată peste vârful pădurilor la început de toamnă îți aduc aminte că într-adevăr ,,veșnicia s-a născut la sat”, iar aerul tare al dimineții îți înviorează întreg trupul și sufletul. Odată frunza căzută, iarna se apropie cu repeziciune aici așternând covor alb de nea peste tot, iar locuitorii acestui ținut așteaptă sărbătorile de iarnă cu frumusețea lor, pentru că în această zonă încă se mai păstrează tradiția locală, iar în zilele sărbătorilor de iarnă răsună ulițele până târziu în noapte de alaiul dubașilor, un obicei din străbuni în partea locului, când feciorii colindă cu dubele fiecare casă din sat, zăbovind parcă mai mult la câte o casă cu fată frumoasă. Apoi, când primăvara își face loc, încet peste aceste văi răsună peste tot concertul păsărelelor dis de dimineață, ca un spectacol grandios al întregului univers. Floarea de salcâm îți îmbată simțurile cu aroma sa, iar albinele sunt într-o frenezie continuă adunând nectarul florilor.

Este un tărâm binecuvântat de Dumnezeu și fiecare sat de aici își are farmecul său și de aceea merită vizitate aceste locuri. Cu siguranță cei care ajung odată în acest minunat colț de rai, vor reveni mereu și mereu, pentru că nu se poate să nu te îndrăgostești, călătorule, de acest ținut de basm, în care fiecare zi este o bucurie trăită la maxim alături de cei dragi.

Galerie foto (188)