Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Salariul mediu net crescut. În septembrie a fost de 1.833 lei, cu 1,1% mai mult faţă de august

Salariul mediu net a crescut în septembrie cu 1,1% (20 lei ) faţă de august, la 1.833 lei, în timp ce câştigul salarial mediu brut a fost de 2.541 lei, cele mai mari câştiguri nete fiind în extracţia petrolului şi a gazelor, de 5.895 lei, şi cele mai mici în hoteluri şi restaurante, de 1.075 lei.

Salariul mediu net crescut. În septembrie a fost de 1.833 lei, cu 1,1% mai mult faţă de august
Comentează 2

În septembrie, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna august 2015 în majoritatea activităţilor din sectorul economic. Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, pentru "Ziua petrolistului"), sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale - cu 23,3%;în activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, transporturi aeriene - cu 10,5-16,5%; respectiv cu 3,5-7,0% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea produselor textile, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor din tutun, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor).

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna august de premii ocazionale, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia cărbunelui superior şi inferior, cu 9,1%, respectiv cu 7,4% în extracţia minereurilor metalifere; cu 2,5-4,5% în telecomunicaţii, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, industria metalurgică, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare şi transmitere de programe), alte activităţi extractive, fabricarea altor mijloace de transport.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (6,1%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administraţia publică (0,9%). În sănătate şi asistenţă socială câştigul salarial mediu net a scăzut uşor în luna septembrie faţă de luna august 2015, cu 0,1%.

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,0%.

Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 109,9%. Indicele câştigului salarial real a fost de 100,8% pentru luna septembrie 2015 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 139,2%, cu 1,1 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna august 2015.

Sursa: mediafax.ro

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite