Vremea Romania, Arad 7°C

Stiri Arad

Românii vor putea intra fără vize în Canada începând cu 1 decembrie 2017

Românii vor putea intra în Canada fără vize, începând cu 1 decembrie 2017, a anunțat de la Bruxelles președintele Klaus Iohannis.

Românii vor putea intra fără vize în Canada începând cu 1 decembrie 2017
Comentează 0

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că a ajuns la un acord cu oficialii canadieni în ceea ce privește liberalizarea vizelor pentru români din 2017.

"Am o veste bună. În această dimineață s-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți și în acest fel suntem în situația foarte potrivită pentru discuția de astăzi să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni față de Acordul Comercial cu Canada. Este o înțelegere care este destul de bună", a spus Iohannis.

El a precizat că de la 1 mai 2017 se va renunța la vize pentru persoanele care au mai avut viză de Canada, iar de la 1 decembrie pentru toți românii.

O precizare importantă, Canada va putea să reinstituie regimul de vize în cazul în care va constata că există un flux mare de migranți ilegali dinspre România. Ottawa a folosit această frână de urgență în 2009 în relația cu Cehia. 

Iohannis declarase la București, înainte de participarea sa la Consiliul European, că România își "va retrage rezervele" legate de acordul de liber schimb dintre UE și Canada dacă se va ajunge la o înțelegere rezonabilă cu partea canadiană în privința liberalizării vizelor pentru români.

Întrebat ce înseamnă o înţelegere rezonabilă, șeful statului a răspuns: ”Înseamnă o înţelegere pentru liberalizarea vizelor într-un termen rezonabil şi fără condiţii inacceptabile pentru noi. Aceste condiţii fiind încă în negociere diplomatică, nu doresc să intru în detalii.Pentru noi e important să fie 2017, şi nu 18, 19 sau altceva, plus că pentru noi e important să avem o liberalizare completă într-un termen rezonabil”.

Sursa realitatea.net

Scrie un comentariu

trimite