Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Restaurare și sfințire de cruce, între Cicir și Sâmbăteni

De o parte și de alta a drumului național ce unește Aradul de Deva se găsesc răsfirate mai multe troițe, mai vechi sau mai noi. Unele dintre ele, din lemn, au fost ridicate de localnici anul trecut, cu ocazia Centenarului. Altele, mai vechi, din ciment, au fost ridicate de catolicii germani, cândva numeroși în aceste locuri. Mărturie stau inscripțiile în limba germană săpate în postamentul crucilor.

Restaurare și sfințire de cruce, între Cicir și Sâmbăteni
Comentează 0

Una dintre crucile care ne-a atras atenția se află pe partea stângă a drumului ce duce de la Cicir spre Sâmbăteni. Străjuiește singură câmpia mănoasă. E făcută din lemn, acum crăpat în mai multe locuri, o sârmă groasă ținând brațele crucii să nu cadă. Între cruce și drumul național trece linia de tramvai ce leagă Aradul de Ghioroc.

Având în vedere situația în care se afla crucea, am hotărât să îi redăm strălucirea de odinioară. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, am curățat locul din jurul crucii. Apoi a fost vopsită de elevii Școlii Profesionale „Astra”. În atelierele școlii, sub îndrumarea profesorului de instruire practică Aurel Blidar, om cu o experiență de peste trei decenii în „modelarea” metalului, au fost realizate mai multe componente din aluminiu și tablă pentru protejarea crucii și, ulterior, montate de elevi. În prezența celor implicați în restaurarea ei, crucea, căreia i-a fost realizat și un postament de ciment, a fost sfințită de către de părintele conf. univ. Teofan Mada, vicar administrativ eparhial al Arhiepiscopiei Aradului. Nădăjduim că ea va dăinui multă vreme de acum înainte în mănoasa câmpie a Aradului.

Îi felicităm pe toți acei care s-au implicat în acest act prepascal personal al Crucii. Nimeni dintre cei care ating Crucea lui Iisus Hristos nu o atinge fără a lăsa în ea ceva din sine însuși și fără a duce ceva din Crucea lui Iisus Hristos în propria viață. Ce anume lasă Crucea în fiecare dintre noi? Vedeți: lasă un bine pe care nimeni nu ni-l poate da: certitudinea iubirii fidele a lui Dumnezeu față de noi.

Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite