Vremea Romania, Arad 8°C

Stiri Arad

Regizorul Antonio Piazza deschide Les Films de Cannes à Arad 20-22 octombrie, Cinema Arta

Prima ediţie a Festivalului Les Films de Cannes à Arad îl va avea în deschidere pe regizorul Antonio Piazza, al cărui film a deschis secţiunea Semaine de la Critique de la Cannes în 2017. Pe 20 octombrie, ora 20:30, regizorul italian Antonio Piazza va participa la proiecția filmuluiSicilian Ghost Story”, pe care l-a realizat împreună cu Fabio Grassadonia, la finalul căruia va susţine un Q&A. Les Films de Cannes à Arad se desfăşoara în perioada 20-22 octombrie, la Cinema Arta. Programul proiecţiilor este disponibil pe filmedefestival.ro.

Regizorul Antonio Piazza deschide Les Films de Cannes à Arad  20-22 octombrie, Cinema Arta
Comentează 0

Drama „Sicilian Ghost Story”, realizată de Piazza împreună cu Fabio Grassadonia, este plasată într-un sat din insula italiană. Luna, îndrăgostită de Giuseppe, și colega de clasă a acestuia, refuză să accepte diapariția misterioasă a adolescentului și pentru a-l găsi, pătrunde în lumea întunecată care l-a înghițit și a cărei poartă de acces este lacul. „O realizare tehnică superbă transformă realitatea crudă într-o fabulă cu multe ramificații ... O imagine recurentă este cea a ruinelor unui magnific templu grecesc care se ridică deasupra mării, ca o nostalgie pentru întoarcerea zeilor despre care se crede că au populat insula cândva”, scria The Hollywood Reporter despre cel mai recent film al regizorilor italieni.

Cei doi au început în forță în 2010, cu „Rita”, unul dintre cele mai premiate scurtmetraje italiene din ultimii ani, cu peste  40 de premii și selecții în circa o sută de festivaluri. În 2013, debutul lor în lungmetraj, „Salvo”, a câștigat Marele Premiu și Premiul Révélation France 4 în Semaine de la Critique la Cannes. „Salvo” a fost distribuit în peste 20 de țări și proiectat în numeroase festivaluri. În Italia, a fost recompensat cu trofeele Nastro d’Argento pentru imagine și Cea mai bună actriță și a fost nominalizat la patru premii David di Donatello.

În cadrul festivalului Les Films de Cannes à Arad va putea fi văzut filmul care anul acesta a obţinut Palme d’Or-ul, „The Square”. În filmul lui Ruben Östlund, Claes Bang îl interpretează pe Christian, curatorul respectat al unui muzeu de artă contemporană căruia îi scapă lucrurile de sub control după buzz-ul făcut de echipa de PR angajată chiar de el pentru promovarea unui spectacol. În sanctuarul The Square are loc o cascadă de întâmplări neprevăzute care transformă filmul într-o comedie cu pulsul ridicat, „un spectacol neobișnuit și scandalos, cu momente de frenezie pură”, după cum îl caracterizează The Guardian. În România, filmul „The Square” este distribuit de Independența Film și va rula în cinematografele din țară începând cu 20 octombrie.

Din programul festivalului fac parte şi filmele „L’Atelier”, realizat de Laurent Cantet şi aflat anul acesta la Cannes în competiția Un Certain Regard, „Loveless”, în regia lui Andrey Zvyagintsev, recompensat cu Premiul Juriului, Cannes 2017, şi „Good Time”, cel mai nou film semnat de frații Ben și Josh Safdie, cu Robert Pattinson în rolul principal.

Programul Les Films de Cannes à Arad va fi închis cu filmul lui Lynne Ramsay,  „You Were Never Really Here, recompensat la Cannes atât cu Premiul pentru scenariu, cât și cu cel pentru interpretare masculină, primit de Joaquin Phoenix. Într-un rol care amintește de Travis Bickle interpretat de Robert De Niro în povestea lui Martin Scorsese, Phoenix este un fost agent FBI, taciturn și brutal, care încearcă să o recupereze pe Nina (Ekaterina Samsonov) fiica adolescentă a unui politician, aparent răpită, folosindu-se de arma lui preferată, un ciocan.

Biletele şi abonamentele sunt disponibile în avans la Cafeneaua Literară Joy’s, iar în timpul festivalului  vor putea fi achiziţionate de la Cinema Arta. Preţul unui bilet este 10 lei sau 7 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari, iar un abonament care permite accesul la toate cele 7 proiecţii costă 45 lei, respectiv 35 lei cu reducere.

 

Les Films de Cannes à Arad este un proiect organizat de Asociația Cinemascop finanţat de Ministerul Culturii și al Identității Naționale și de Centrul Național al Cinematografiei.

 

Colaboratori locali: Centrul Municipal de Cultură Arad, Asociaţia CitiZenit

 

Detalii: www.filmedefestival.ro.

Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest

Pentru informații suplimentare, puteţi scrie pe filmedefestival@gmail.com.

Scrie un comentariu

trimite