Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Raed Arafat, anunţ de ultimă oră despre regulile legate de înmormântări

Secretarul de stat din MAI anunţă relaxarea restricţiilor legate de înmormântările oamenilor care au fost infectaţi cu Covid 19.

Raed Arafat, anunţ de ultimă oră despre regulile legate de înmormântări
Comentează 0

Raed Arafat a declarat că Internele, Sănătatea și INSP sunt de acord cu relaxarea condițiilor de înmormântare a morților COVID-19 astfel încât să se poată respecta obiceiurile religioase.

Întrebat de ce o persoană care are Covid are voie să iasă din casă după 14 zile, dar un mort Covid nu poate fi înmormântat după obiceiul religios, Raed Arafat a răspuns:

„Nu exista logica aici. Au fost doua discutii pe aceasta tema. La solicitarea Secretariatului de Stat pentru Culte am avut o discutie la noi la Interne, la care au participat si Ministerul Sanatatii si INSP. Concluzia a fost ca toata lumea este de acord ca trebuie modificata aceasta regula. Daca la inceputul pandemiei lucrurile nu erau clare, acum trebuie modificata regula sa fie mai permisiva si oamenii sa poata face asa cum cer obiceiurile. Trebuie emis ordinul de modificare. La unele comisii de specialitate din ministerul Sanatatii au fost unele intarzieri, nu stiu explicatia. Ordinul de modificare trebuie emis sa instituie reguli mai permisive dar sigure din punct de vedere sanitar.

La Ministerul Sănătății se află un proiect care prevede că regulile la înmormântare în cazul morților COVID-19 se vor schimba. Mai exact, preotul poate fi chemat la spital, decedatul va putea fi îmbrăcat înainte de înmormântare, şi nu pus în saci de plastic, sicriul va sta în capelă, iar înmormântarea se va putea face respectând tradiţia şi cultul religios.

Înalt Preasfințitul Teodosie se arată nemulțumit de modul în care se desfășoară înmormântarea persoanelor decedate în urma îmbolnăvirii de COVID-19.

„Este o totală lipsă de respect, față de om, de demnitatea lui și mai ales, cei ce nu au credință parcă îi invidiază pe cei ce au credință. Acestea sunt reguli ale credinței și ale tradiției noastre. Nu trebuie să fie încălcate. Se cuvine, cât de urgent, să fie rezolvată această problemă.

Prea mult au fost înjosiți românii și nu li s-au aplicat regulile credinței lor, din aceste motive înguste, fără logică și fără orizont. Nu trebuie să se mai tolereze așa ceva. (…) Omul are o demnitate chiar și după ce a murit.

În legile organice există această prevedere ca oamenii să nu fie tratați sub nivelul celor necuvântătoare cum au fost tratați până acum. Mi s-au plâns creștinii! Trebuie să aducem oamenii la demnitatea lor! Demnitatea oamenilor continuă și după moarte, pentru că trupul este sortit învierii, după credința noastră.

„Nu ne batem joc de omul care moare ca să învieze”
Nu ne batem joc de omul care moare ca să învieze. De aceea îl îmbrăcăm în hainele cele bune pe cel care pleacă. (…) Avem o tradiție de 2.000 de ani care nu trebuie călcată în picioare. Personal m-aș duce la domnul ministru și domnul prim-ministru și domnul președinte trebuie să ia aminte că trebuie să ne respecte demnitatea.

Trebuie să vedem în cei ce ne cârmuiesc niște oameni care ne respectă, nu niște oameni care ne amendează, ne sfidează, ne dezbracă de demnitatea noastră și nu au respect și grijă de sufletele,  de tradițiile și de istoria noastră”, a spus ÎPS Teodosie.

Sursa: romaniatv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite