Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

PSD boicotează referendumul lui Iohannis. ”Vor fi secții de votare separate”. Ce prevede legea?

PSD vrea să organizeze secții separate pe 26 mai, când vor avea loc alegerile europene și referendumul pe justiție, confirmă și deputatul PSD Cătălin Rădulescu, într-un interviu la RFI. 

PSD boicotează referendumul lui Iohannis. ”Vor fi secții de votare separate”. Ce prevede legea?
Comentează 0

Rădulescu a mai susținut că, în spatele acestei decizii a PSD, nu se ascunde teama de rezultatul referendumului, care, potrivit deputatului PSD, nu are niciun efect, pentru că este consultativ.

”Obligatoriu că trebuie să fie secții separate. Nu poți să faci la aceeași secție, pentru că dacă este să fim corecți, sunt alegerile europarlamentare, noi ne pregătim pentru aceste alegeri europarlamentare și toate partidele s-au pregătit și se pregătesc (...). Desigur că vor fi secții separate, nu poate să fie o secție, în aceeași secție lumea să vină să voteze la europarlamentare și după aceea să primească o listă cu o întrebare. Deci vor fi secții separate, cine vrea să meargă la acest referendum, care oricum, toate instituțiile europene, așa cum știți, nu-l recomandă, toate instituțiile europene spun foarte clar că un referendum nu trebuie făcut în același moment cu niște alegeri, pentru că denaturează și sensul alegerilor”, a declarat Rădulescu.

Deputatul PSD a mai susținut că ”cine va vrea să voteze la acest referendum va merge și va avea această dorință ca să se deplaseze 10-20 de metri, pentru că aceste secții vor fi în cadrul aceleiași instituții. Adică hai să vorbim foarte clar, într-o grădiniță sunt două secții, în partea stângă este pentru asta, în partea dreaptă... credeți că e o mare deplasare, 10-20 de metri?”.

Mircea Drăghici spune că legea nu permite decât secții de votare diferite. Acest lucru nu este adevărat. Conform Legii referendumului, art. 15, prevede că dacă referendumul are loc în același timp cu alegerile pentru Parlamentul European, ”ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare”.

Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Mircea Drăghici, a confirmat, joi, că vor fi organizate secții de votare separate pentru europarlamentare și pentru referendum.

Reprezentanții USR au fost cei care au anunțat inițial această mutarea anti-referendum a PSD, spunând că miza ar fi o prezență redusă atât la referendum, cât și la europarlamentare, fapt care ar avantaja partidul condus de Liviu Dragnea.

"Legea nu ne permite decât secții de votare diferite. Aduceți-vă aminte că atunci când a fost organizat un referendum în paralel cu orice alt scrutin electoral au fost secții de votare diferite", a anunțat Mircea Drăghici, coordonatorul campaniei pentru europarlamentare.

Legea referendumului prevede la art. 15:

”În situația în care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfășurat pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, respectiv pentru alegerea Președintelui României ori alegerile pentru Parlamentul European sau alegerile locale, organizarea și desfășurarea referendumului se realizează potrivit prevederilor Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale Legii nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificările și completările ulterioare, după caz.

(2) În situația prevăzută la alin. (1), ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legii.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite