Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Programul celei de-a treia ediții a Festivalului de Film Documentar fARAD

Programul celei de-a treia ediții a Festivalului de Film Documentar fARAD
Comentează 0

Arad/București, 20 septembrie 2016 – Primăria Municipiului Arad, Romanian Film Initiative/Asociația Film ETC, 111 Film și Centrul Municipal de Cultură Arad anunță programul celei de-a treia ediții a Festivalului de Film Documentar fARAD, care va avea loc în perioada 6-9 octombrie 2016 la Cinema ARTA, Arad. 

Cele mai valoroase documentare ale anului, premiate la cele mai importante festivaluri de film din lume precum  Veneția, Toronto,Sundance, Berlin și Tribeca, vin la fARAD, multe dintre ele în premieră în România. Tema ediției 2016 este prezenTrecut, iar filmele programate sunt, fiecare în felul lui, meditații asupra documentarului ca formă de călătorie în timp.
Festivalul va fi deschis cu controversatul Under the Sun (Premiul pentru cel mai bun documentar central și est european la Festivalul de la Jihlava), un film  frisonant despre manipularea prezentului, dar  și despre propriul nostru trecut  comunist, construit din filmări clandestine în Coreea de Nord și materiale primare cenzurate de regim. Închiderea festivalului e rezervată unei proiecții speciale la CitiZenit/Fabrica TEBA cu The Show of Shows (selecționat la Sheffield, San Sebastian) — un documentar captivant și tulburător despre un secol de vodeviluri, spectacole de circ, bâlciuri și carnavaluri, realizat exclusiv din materiale de arhivă rare, montate pe muzica special compusă de trupa islandeză Sigur Rós.

Selecția include cinci premiere naționale proiectate pentru prima oară în țară la Arad, printre care câștigătorul Ursului de Aur la Berlin, Fuocoammare, și câștigătorul Premiului Juriului pentru Montaj al Sundance, Nuts!.

“Anul acesta”, declară Mona Nicoară, directorul artistic al fARAD, “începem o inițiativă nouă, unică în România: un laborator, parțial modelat după laboratoarele de la Sundance, Independent Filmmaker Project și IDFA, care oferă tinerilor documentariști acces la cel mai înalt nivel profesional”. Laboratorul fARAD, prezentat în parteneriat cu Scena9, se va derula intensiv pe întreaga durată a festivalului și va include un atelier practic concentrat pe relația dintre componenta tehnică și cea artistică în documentarul creativ de cinema și sesiuni de feedback pe proiectele în dezvoltare ale participanților selectați. 


 Echipa fARAD


Organizatori: Primăria Municipiului Arad, Romanian Film Initiative/Asociația Film ETC, 111 Film și Centrul Municipal de Cultură Arad
Parteneri: Scena9, BRD Groupe Société Générale, Asociația CitiZenit
Cu sprijinul: Inspectoratul Școlar Arad, Fundația Cartea Călătoare
Partener media principal: Radio România Cultural
Parteneri media: RFI, AaRC, Cinefan, Societateșicultură, Movienews, West TV, Special Arad, Arad Culture, Live Arad
 

 


Scrie un comentariu

trimite