Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Prof. univ. dr. Mihai Drecin, invitat la Conferințele Centenarului de la Arad

Partenie Cosma - om politic, deputat în Dieta de la Budapesta, director al Băncii „Albina“ din Sibiu, senator în primul Parlament al României Mari, după Unirea din 1918, a fost evocat, joi, la Arad, în cadrul celei de-a treia Conferințe a Centenarului, proiect derulat de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură.

Prof. univ. dr. Mihai Drecin, invitat la Conferințele Centenarului de la Arad
Comentează 0

Evenimentul, care  a avut loc joi, 21 iunie 2018, începând cu ora 12.00, în sala Astra de la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol“, l-a avut ca invitat pe prof.univ.dr. Mihai Dorin Drecin, de la catedra de Istorie a Facultății de Istorie și Geografie a Universității Oradea și a fost moderat de prof. univ. dr. Corneliu Pădurean.

În conferința intitulată „Partenie Cosma – făuritor al Marii Uniri“, prof.univ.dr. Mihai Drecin a prezentat contribuția lui Partenie Cosma la evenimentele care au dus la procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit, în 1918, într-un stat național numit România.

Partenie Cosma a avut o activitate politică de necontestat fiind membru al Partidului Național Român, pe listele căruia a fost ales, de două ori, între anii 1872 - 1881, deputat al Dietei de la Budapesta. În 1881 a devenit președinte al Partidului Național Român.

După Marea Unire a fost ales senator în primul parlament al României Mari și a făcut parte din Consiliul Naţional pentru Unitatea Românilor din Paris.

La 7 iunie 1874, Partenie Cosma s-a căsătorit cu Maria Roman, devenind astfel rudă prin alianță cu Miron Romanul, episcopul Aradului, mai târziu mitropolit.

Evenimentul „Conferințele Centenarului“ este organizat în cadrul proiectului „Voci în cetate“, derulat de Centrul Municipal de Cultură, care anul acesta este dedicat împlinirii a 100 de ani de la făurirea Statului Național Unitar Român.

Parteneri în cadrul proiectului sunt Asociația Ștefan Cicio Pop, Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol“, Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad și Inspectoratul Școlar Județean Arad.

Galerie foto (6)


Scrie un comentariu

trimite