Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Premiul Nobel pentru Literatură din 2023 câștigat de autorul norvegian Jon Fosse

Premiul Nobel pentru Literatură din 2023 câștigat de autorul norvegian Jon Fosse
Comentează 0

Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2023 îi este acordat scriitorului norvegian Jon Fosse, "pentru piesele şi proza sa inovatoare care dau glas celor nespuse", a anunţat Comitetul Nobel. 

Imensa sa operă scrisă în limba norvegiană Nynorsk şi care acoperă o varietate de genuri cuprinde o multitudine de piese de teatru, romane, colecţii de poezie, eseuri, cărţi pentru copii şi traduceri.

Jon Fosse s-a născut în 1959 la Haugesund, pe coasta de vest a Norvegiei.

Descoperirea europeană a lui Fosse ca dramaturg a venit odată cu producţia din 1999 la Paris a piesei sale Nokon kjem til å komme (1996; Cineva va veni, 2002), realizată de Claude Régy.

Fosse, în vârstă de 64 de ani, care scrie în cea mai puţin folosită dintre cele două versiuni oficiale ale limbii norvegiene, a declarat că a priveşte premiul ca pe o recunoaştere a acestei limbi şi a mişcării care o promovează şi că, în cele din urmă, datorează premiul limbii însăşi.

Cunoscută sub numele de "noua norvegiană" şi folosită doar de aproximativ 10% din populaţia ţării, versiunea lingvistică utilizată de Fosse a fost dezvoltată în secolul al XIX-lea, având la bază dialectele rurale, ceea ce o face o alternativă la utilizarea dominantă a limbii daneze, care a urmat unei uniuni de 400 de ani cu Danemarca.

Pe lângă cele peste 25 de piese de teatru, prolificul scriitor a publicat, de asemenea, romane, eseuri, colecţii de poezii şi o serie de cărţi pentru copii timp de patru decenii.

Potrivit editorului său, opera lui Fosse a fost tradusă în peste 40 de limbi (inclusiv în română, la începutul anului trecut - n.r.) şi au existat peste 1.000 de producţii diferite ale pieselor sale.

 

Sursa: NEWS.RO

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite