Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Premiile Literare UVVG 2021: Lia Teodora Ianto și Andrei Lucian Mocuţa

Premiile Literare UVVG 2021:  Lia Teodora Ianto și Andrei Lucian Mocuţa
Comentează 0

 În urmă cu 17 ani, la iniţiativa regretatului Preşedinte Aurel Ardelean, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad iniţia o provocare pentru scriitorii mai tineri, dar şi pentru cei consacraţi, prin acordarea Premiilor Literare „Mihai Eminescu” şi „Ioan Slavici”.

De atunci şi până azi, Premiile Literare UVVG au fost acordate, iniţial unor debutanţi în ale scrisului, ulterior ridicându-se ştacheta până la cel mai înalt nivel. Astfel a fost premiat Eugen Simion, pe atunci preşedintele Academiei Române, pentru finalizarea publicării integrale a operei lui Eminescu, dar şi Baruţiu T. Arghezi, pentru propria activitate şi punerea în valoare a operei tatălui său, Tudor Arghezi. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad continuă această tradiţie şi după trecerea la cele veşnice a regretatului Preşedinte, la iniţiativa Rectorului UVVG, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, astfel încât cu ocazia Zilei Mondiale a Scriitorilor, 3 martie UVVG a acordat Premiul Literar „Ioan Slavici” scriitorului Andrei Lucian Mocuţa pentru merite deosebite în domeniul prozei şi istoriei literare. Și Premiul Literar "Mihai Eminescu" în 10 martie merge către scriitoarea Lia Teodora Ianto / pseudonim literar Natalia Micalona pentru merite deosebite în domeniul creației literare, genul liric.

Comisia de jurizare a fost alcătuită din: prof. univ. dr. Marius Ioan Grec, director CUSMP - preşedinte; dr. Ioan Sinaci, directorul Bibliotecii Judeţene A.D. Xenopol; conf. univ. dr. Speranţa Milancovici, decan al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Educaţie Fizică şi Sport UVVG; dr. Virgiliu Jireghie, artist fotograf.

Profesorul Andrei Lucian Mocuţa este prozator şi poet, fiul scriitorului Gheorghe Mocuţa şi al învăţătoarei Florica Mocuţa. Debutul editorial l-a făcut cu volumul „Povestiri din adânci tinereţi”, în 2006, care a obţinut Premiul pentru Proză la Concursul de manuscrise al Uniunii Scriitorilor din România. Au urmat premii la numeroase concursuri şi festivaluri naţionale de literatură.

Poeta Lia Teodora Ianto, alias Natalia Micalona este autoare a 9 cărți de poezie, 2 cărți de dezvoltare personală și 1 roman colectiv scris la 5 mâini. Ea este membră a Ligii Scriitorilor din România, fondatoarea grupului literar și a revistei de cultură "Tu-carte deschisă". A luat premiul de excelență pentru cartea "Chei către suflet" volumul I și numeroase premii pentru poezia pe care o scrie. A colaborat cu Radio Zestrea, Televiziunea Studio Arad și conferințele publice organizate de Bookland. „Suntem onoraţi să continuăm tradiţia acestor premii, iniţiate de regretatul Preşedinte al UVVG, prof. Aurel Ardelean, care reflectă deschiderea Universităţii noastre către comunitatea arădeană. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad îşi exprimă, în continuare, sprijinul şi întreaga susţinere pentru talentele arădene în literatură şi pentru societatea arădeană şi pe viitor.” – a declarat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, Rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Galerie foto (17)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite