Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Premierul Ucrainei a demisionat

Premierul Ucrainei, Oleksiy Honcharuk, a demisionat, vineri, după mai puțin de șase luni de mandat. El a demisionat din cauza unor înregistrări făcute publice în care îl critică pe președintele Volodimir Zelenski. El era în funcție din august și era cel mai tânăr prim-ministru din istoria țării. A fost primul premier învestit după alegerea lui Volodimir Zelenski în fruntea statului ucrainean. 

Premierul Ucrainei a demisionat
Comentează 0

Oleksiy Honcharuk și-a înaintat scrisoarea de demisie, vineri, președintelui Volodymir Zelenskiy, după mai puțin de șase luni de  mandat.

Biroul prezidențial a răspuns scrisorii, spunând că va fi luată în considerare.

Demisia este legată de publicarea pe internet a unor înregistrări audio de la o întâlnire cu Honcharuk, în care acesta ar vorbi despre abordarea „primitivă” a președintelui lui Zelenski.

„În ultimele zile, toți au fost martori la evenimente, care s-au desfășurat în jurul unor fișiere, montate din fragmente de înregistrări ale Guvernului. Conținutul lor creează artificial impresia că eu și echipa mea nu respectăm președintele, care este liderul nostru politic”, a scris premierul pe Facebook, citat de unimedia.info.

Honcharuk a precizat că a venit în postura de premier pentru a implementa programul președintelui, care „este un model de deschidere și decență”.

„Cu toate acestea, pentru a elimina orice îndoială cu privire la respectul și încrederea noastră în președinte, am scris o scrisoare de demisie și i-am înmânat-o președintelui cu dreptul de a o depune în Parlament”, a mai scris Honcharuk.

Fostul avocat Oleksiy Honcharuk a devenit în august cel mai tânăr șef al guvernului din istoria Ucrainei, la 35 de ani.

Predecesorul lui Honcharuk, Volodimir Groisman, a demisionat imediat după alegerea lui Zelenski ca președinte al Ucrainei. El și-a anunțat demisia chiar în ziua învestirii noului președinte, actorul Zelenski, pe 21 mai 2019.

Tensiunile din Ucraina vin în contextul impeacmentului liderului de la Casa Albă. Donald Trump este acuzat de abuz de putere și de obstrucționarea Congresului american. Trump că a solicitat omologului său ucrainean Volodimir Zelenski anchetarea lu iHunter Biden, fiul contracandidatului său Joe Biden. Trump ar fi exercitat în interes personal presiuni asupra Ucrainei pentru a relua o investigaţie în care era vizat şi Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat.

Procedura de impeachment împotriva președintelui Trump a început deja în Senatul american. Procesul urmează să înceapă pe 21 ianuarie. 

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite