Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Precizările autorităților cu privire la noaptea de Înviere şi în ziua de Paşte

Precizările autorităților cu privire la noaptea de Înviere şi în ziua de Paşte
Comentează 0

INFORMARE DE PRESĂ: 18. 04

 ATENŢIE: Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paşti vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor, fiind transmise în mediul online și pe canale TV. Patriarhia Română a dat publicității o serie de recomandări pe care le regăsiți la următorul link: https://basilica.ro/indrumari-privind-slujbele-de-florii-din-saptamana-mare-a-sfintelor-patimiri-si-de-sfintele-pasti/ .  

 

Prefectul Județului Arad, domnul Gheorghe Stoian: "Cadrele Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale şi Poliţiei Locale vor fi prezente la datorie în stradă, în noaptea de Înviere şi în ziua de Paşte, în preajma locaşelor de cult dar şi în alte locuri din oraş şi judeţ, pentru a asigura măsurile de ordine publică necesare, dar şi pentru îndrumarea voluntarilor care vor distribui în parohii Lumina Sfântă. Îi rugăm pe toţi credincioşii arădeni să respecte restricţiile de circulaţie impuse prin ordonanţele militare şi îndrumările Patriarhiei Române.  Săvârşim aceste sacrificii acum, pentru a avea sărbători liniştite şi multe zile frumoase alături de cei dragi nouă în anii ce vor urma. Un Paşte binecuvântat tuturor, cu multă sănătate şi fericire în suflete!"

 

 Reluăm câteva din întrebările şi răspunsurile frecvente, precum şi toate recomandările emise de Grupul de Comunicare Strategică pentru a fi aplicate în perioada sărbătorii Paştelui Ortodox. 

 

1.     Întrebare: Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?

Răspuns: Desigur. Conform ordonanței militare trebuie să aveți asupra dumneavoastră cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifați punctul 4, motive justificate, precum asistența  persoanelor vârstnice, bolnave. De asemenea, recomandăm evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă. Vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimtomatice, adică nu prezintă simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.

 

2.     Întrebare: Pot să îmi și vizitez părinții și să iau masa cu ei de Paște?

Răspuns: Prin Ordonanțele Militare nu sunt permise vizitele de curtoazie în ziua de Paște, ci doar deplasarea pentru aprovizionarea rudelor care nu se pot aproviziona singure cu produsele necesare. În același timp, se recomandă, pe cât posibil, evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă. Vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimtomatice, adică nu prezintă simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.

 

3.     Întrebare: Pot merge la cimitir în această perioadă, pentru efectuarea ritualurilor creștine?

Răspuns: Aceste situații sunt reglementate prin ordonanțe militare care permit doar slujbele de înmormântare/cununie/botez desfășurate cu un număr redus de persoane (maximum 8). Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată și nici nu poate fi considerată o urgență.

 

4.     Întrebare: Pot să scot copii afară la plimbare?

Răspuns: Da, în condițiile art.1 lit. d) din Ordonanța militară nr. 3 unde se prevede că se pot efectua deplasări scurte, în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică individuală. Nu veți merge însă în parcuri sau locuri de joacă, unde există riscuri mai mari de a fi preluat virusul și nu este permisă deplasarea în spațiul public, pietonal, în grupuri mai mari de trei persoane. Ieșirea copilului minor se va face întotdeauna cu însoțirea persoanei adulte care îl are în îngrijire.

 

RECOMANDĂRI PRIVIND CONDUITA DE PREVENȚIE ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR PASCALE

 

 

Petrecerea sărbătorilor:

 

●      Petreceți zilele de Paște doar cu acei membri ai familiei împreună cu care locuiți în mod obișnuit.

 

●      Evitați deplasările la rude, fie că sunt în aceeași localitate cu dumneavoastră, fie că locuiesc în alt oraș/comună.

 

●      Nu faceți vizite și nu primiți musafiri în perioada sărbătorilor pascale chiar dacă în alți ani obișnuiați să faceți acest lucru.

 

●      Și în zilele de Paște, ieșirile scurte sunt permise pentru activități fizice individuale în proximitatea locuinței și pentru toate celelalte motive prevăzute de ordonanțele militare.

 

●      Se menține interdicția de a face grătare sau picnicuri în parcuri, păduri și orice alte zone publice.

 

●      Toate recomandările anterioare privind distanțarea socială sunt menținute și este extrem de important să fie respectate pe deplin.

 

***

 

La nivelul Județului Arad, conform raportării  Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, în centrele de carantină erau cazate, în această dimineață la ora 9.00, 269 persoane. Numărul total al persoanelor care au încheiat perioada de carantină de 14 zile este de 475. În ceea ce privește persoanele autoizolate la domiciliu, acestea sunt în număr de 499, în timp ce numărul total la zi al persoanelor pentru care s-a încheiat perioada de autoizolare la domiciliu este de 2879.

 

***

Ordonanțele Militare precum  și alte documente oficiale emise în contextul pandemiei de COVID-19 pot fi consultate pe portalul stirioficiale.ro, în secțiuna Hotărâri și legislație.  Amintim că o altă pagină web ce cuprinde informații de interes în materia prevenirii răspândirii noului coronavirus este www.cnscbt.ro. (Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică).

***

 

Pe parcursul zilei de ieri și până azi dimineață, polițiștii arădeni au verificat 213 de persoane și 26 societăți comerciale  cu privire la respectarea măsurilor de izolare sau a interdicțiilor de circulație instituite prin ordonanțele militare în vigoare. În urma acestor verificări, au fost aplicate 22 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor privind restricțiile de circulație, în valoare totală de 29.000 lei. Nu au fost întocmite noi dosare penale.

 

În același interval de timp, jandarmii arădeni au verificat 162 persoane cu privire la respectarea măsurii de izolare la domiciliu şi  au aplicat 8 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea restricțiilor de circulație, valoarea totală a amenzilor fiind de 9.000 lei.

 

 

***

Polițiștii locali arădeni, acționând cu un efectiv de 46 de cadre și 22 mijloace auto,  au legitimat și verificat, într-un interval de 24 de ore (perioada 17.04.2020, ora 7.00 – 18.04.2020, ora 7.00),  718 de persoane  şi au întocmit 8 procese verbale de contravenție pentru aceleași fapte privind nerespectarea restricțiilor de circulație impuse prin ordonanțele militare, valoarea totală a amenzilor fiind de 16.000 lei. 

 

 

***

Reamintim tuturor cetățenilor că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni și, foarte important, necunoașterea legii nu exonerează de răspundere penală, respectiv contravențională. Recomandăm tuturor să se informeze doar din surse oficiale. De asemenea, vă reamintim că este esențial să fim responsabili, să conștientizăm faptul că suntem parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim. Vă rugăm să râmâneți în casă, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!

 

Biroul de presă                                                                                               18.04.2020

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite