Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Poți ieși mai devreme la pensie! Ce se schimbă din 2021 și câți bani pierzi

Anul acesta este ultimul an în care românii pot beneficia de pensia anticipată, pentru că din 2021, vor exista numai pensii anticipate parțiale.

Poți ieși mai devreme la pensie! Ce se schimbă din 2021 și câți bani pierzi
Comentează 0

Astfel, în 2020 femeile și bărbații pot ieși mai devreme la pensie dacă îndeplinesc condițiile privind stagiul de cotizare. Acest lucru este posibil dacă beneficiarii optează pentru o pensie anticipată sau pentru una anticipată parțială.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii le permite atât femeilor, cât și bărbaților să iasă mai devreme la pensie. Românii pot opta fie pentru pensia anticipată care nu presupune penalizări la suma de bani cuvenită, fie pentru pensia anticipată parțială la care are loc o diminuare a pensiei până când se va transforma automat în pensie pentru limită de vârstă și va fi recalculată din oficiu.

Pensia anticipată la femei

Femeile pot ieși anticipat la pensie cu maximum cinci ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare, dacă au un stagiu de cotizare cu opt ani mai mare decât cel cerut prin lege ca stagiu complet. Reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula însă cu nicio altă reducere din lege.

Legislația actuală prevede că stagiul complet pentru femei este de 35 de ani, iar vârsta standard de pensionare este de 63 de ani. Însă, la aceste valori se va ajunge treptat abia în 2030 prin eșalonarea prevăzută de Legea pensiilor.

La începutul acestui an valorile au crescut față de anul 2019 cu o lună, astfel încât vârsta standard de pensionare pentru femeie este de 61 de ani și trei luni, iar stagiul complet este situat la 31 de ani și trei luni. Până la finalul anului 2020 aceste valori vor continua să crească, vârsta standard ajungând la 61 de ani și cinci luni, iar stagiul complet la 31 de ani și cinci luni.

Așadar, dacă o femeie dorește să se pensioneze anticipat în 2020, aceasta va trebui să aibe un stagiu de cotizare de 39 de ani și trei luni (31 de ani și trei luni + cei opt ani ceruți prin lege), respectiv 39 de ani și cinci luni dacă optează pentru acest tip de pensie la final de an.

 

Trebuie știut că pentru pensia anticipată nu există penalizări la suma de bani cuvenită la momentul când se îndeplinesc condițiile pentru acordarea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, pensia anticipată devine automat (fără cereri speciale pe la casele de pensii) pensie pentru limită de vârstă.

Pensia anticipată la bărbați

Continuare în pagina următoare

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite