Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

POMPIERUL ŞI SALVATORUL ANULUI 2016 DIN CADRUL INSPECTORATULUI PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ „VASILE GOLDIŞ” ARAD

POMPIERUL ŞI SALVATORUL ANULUI 2016 DIN CADRUL INSPECTORATULUI PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ „VASILE GOLDIŞ” ARAD
Comentează 0

          Astăzi, 09 februarie a.c. în cadrul evaluării activităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad au fost conferite distincţiile onorifice pentru „POMPIERUL ANULUI 2016” şi „SALVATORUL ANULUI 2016”

          Pompierul anului 2016 a fost desemnat plutonier major PAULIAN SORIN din cadrul Detaşamentului de Pompieri Arad.

          Plutonier major Paulian Sorin a absolvit Scoala Militară de Subofiţeri Pompieri-Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti iar din anul 2004 este subofiţer operativ în cadrul Detaşamentului de Pompieri Arad pe funcţia de comandant de echipaj şi conducător de autospeciale.

          În anul 2016, a participat cu echipajul pe care îl are în subordine şi a coordonat singur până la sosirea forţelor de sprijin unele din mai cele complexe operaţiuni de intervenţie pe care le-a desfăşurat Detaşamentul Arad. S-a remarcat de fiecare dată prin reacţia rapidă şi buna organizare a dispozitivului de intervenţie, prin curaj în luarea deciziilor şi acţiunile pe care le-a întreprins. Toate acestea au dus la limitarea pagubelor, a propagării incendiilor la construcţiile învecinate şi la salvarea de bunuri şi vieţi omeneşti. De asemenea s-a remarcat pe timpul misiunilor avute de către inspectorat pentru prevenirea şi eliminarea efectelor inundaţiilor din municipiul Arad.

S-a remarcat în mod deosebit la coordonarea echipajelor de intervenţie şi organizarea dispozitivului pentru intervenţia, desfăşurată în vederea stingerii incendiului din 16.04.2016 din municipiul Arad, str. Cuza Vodă. Incendiul s-a manifestat la un atelier de tâmplărie. Prin măsurile adoptate în momentul sosirii la locul incendiului, dispunerea forţelor şi organizarea dispozitivului de intervenţie a reuşit limitarea incendiului fără ca acesta să se propage la cele 4 construcţii învecinate, toate case de locuit. Intervenţia fiind una cu un grad ridicat de dificultate datorită manifestării violente a incendiului pe o suprafaţă foarte mare, prezenţa masivă a materialului combustibil, amplasarea locaţiei şi lipsa surselor de apă din apropierea.

          Salvatorul anului 2016 a fost desemnat plutonier major Tămaş Ciprian din cadrul Detaşamentului de Pompieri Ineu, Garda de intervenţie nr.1.

Subofiţerul şi-a îndeplinit stagiul militar la Compania de Pompieri Ineu iar din anul 2006 a revenit în rândul salvatorilor fiind încadrat din sursă externă ca subofiţer operativ principal.

În anul 2016, a participat la mai multe misiuni atât în calitate de servant pe autospecialele de stingere cât şi ca paramedic în cadrul echipajului SMURD. S-a remarcat în mod deosebit la intervenţia din 06.12.2016 din localitatea Ineu, pentru salvarea unei persoane surprinse de un mal de pământ în timp ce efectua lucrări edilitare. Intervenţia a fost una de lungă durată şi deosebit de dificilă. Şanţul avea o adâncime de aproximativ 4-5m, şi o lăţime de 50 cm iar datorită poziţiei în care a fost surprinsă persoana nu s-a putut intervenii cu ajutorul utilajelor. Intervenţia s-a efectuat cu ajutorul uneltelor genistice din dotarea autospecialei (târnăcop, lopată) şi cu mâinile. La acea dată solul fiind îngheţat intervenţia a durat aproape 6 ore.

Plutonierul major Tămaş Ciprian a ajuns la locul intervenţiei cu primul echipaj şi a executat operaţiunile de extragere a persoanei pe toată durata intervenţiei, îndepărtând pământul şi cu mâinile goale. Pe timpul misiuni a dat dovadă de curaj, rezistenţă la efort şi stres în condiţii deosebit şi iniţiativă în propunerea de soluţii comandantului intervenţiei. 

În urma intervenţiei persoana a fost extrasă de sub malul de pământ şi predată stabile, în viaţă către echipajul SMURD.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 Purtător de cuvânt - maior Pleşca George

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerie foto (85)


Scrie un comentariu

trimite