Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Pestă porcină africană pe fondul de vânătoare de la Botfei

Pe fondul de vânătoare de la Borfei a fost descoperit un focar de pestă porcină africană la mistreţi. Anunţul a fost făcut, astăzi, pe Facebook de Cornel Popa, primarul comunei Hăşmaş.

Pestă porcină africană pe fondul de vânătoare de la Botfei
Comentează 0

Cornel Popa a anunţat că în aceste condiţii, a fost instituită „o zonă afectată  cu o rază de 13 km de la locul cazului confirmat”.

„Zona infectată, pe o rază de 8 km, cuprinde următoarele sate ale comunei Hăşmaş – Botfei, Agrişu Mic, Comăneşti, Hăşmaş  şi Urvişu de Beliu. Zona tampon, pe o rază de 5 km, include satul Clit”, susţine Cornel Popa.

Ce măsuri au fost luate

Pentru evitarea răspândirii bolii au fost luate o serie de măsuri. Astfel,  în cadrul exploataţilor forestiere organizate în zona afectată, se interzice cu desăvârşire accesul atelajelor hipo şi a persoanelor  în scopul procurării de lemne de foc. S-a dispus informarea populaţiei despre evoluţia bolii, semnele clinice, modul de transmitere şi măsuri întreprinse în caz de suspiciune şi confirmare a bolii. Alte măsuri vizează  aducerea la cunoştinţă asociaţilor de proprietari şi utilizatori  de terenuri agricole cu privire la necesitatea verificării şi notificării existenţei eventualelor cadavre de animale, înainte de începerea lucrărilor agricole;  informarea populaţiei de pe raza unităţii administrativ teritoriale cu privire la obligaţiile pe care le au proprietarii/deţinătorii de porcine. Localnicii sunt de altfel obligaţi să deţină numai porci identificaţi, să anunţe medicul veterinar de liberă practică orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate care le afectează porcii. De asemenea, achiziţionarea de carne şi produse de carne doar din unităţi autorizate /înregistrate sanitar veterinar - nu din tăieri clandestine, după cum a ţinut să menţioneze primarul. Mai trebuie avut în vedere că sătenii sunt obligaţi să menţină porcii în incinta adăposturilor/curţilor; să nu administreze în hrana porcilor resturi alimentare de origine animală, fiind interzisă creşterea porcilor în stare de libertate, pe păşuni, în păduri sau pe gropile de gunoi ale localităţilor.

În încheiere mai trebuie spus că se suspendă – pe o perioadă nelimitată, organizarea de târguri, aglomerări de animale, expoziţii, transporturi de animale, sau orice alte evenimente care implică mişcarea animalelor din toate speciile.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite