Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Pes©ăruş – o comedie – o nouă premieră a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad

“[ză] Pes©ăruş este pentru mine un eseu reflexiv  și autoreflexiv, o fabuloasă experiență de lucru cu excelenta trupa a teatrului din Arad, un spectacol fresh și emoționant care arde incandescent.”​ Sunt cuvintele Catincăi Drăgănescu, cea care își pune semnătura regizorală pe cea mai recentă producție a Teatrului Clasic “Ioan Slavici” Arad: [ză] Pes©ăruş – o comedie, de A.P.Cehov. Premiera are loc în 15 noiembrie, la ora 19.00, în sala mare  a TCISA.

Pes©ăruş – o comedie – o nouă premieră a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad
Comentează 0

Irina Nikolaevna Arkadina – actriță la a doua tinerețe își vizitează, la țară, fratele, pe Piotr Nikolaevici Sorin – și fiul, Konstantin Gavrilovici Treplev. Acesta din urmă își dorește să fie scriitor, dar succesul de care se bucură în lumea literară mai tânărul iubit al mamei sale, Boris  Alexseevici Trigorin, îl descurajează. Iubita lui Konstantin, Nina, fiica unui proprietar bogat, aspiră la rându-i la succes în lumea teatrului.  Impresionată de succesul lui Trigorin se îndrăgostește de acesta și îl părăsește pe Konstantin. Aceasta este, pe scurt, istoria spusă pe scena TCISA.  O poveste care prinde viață într-un fel aparte.

Ne bucură spunem start unei noi ediții a Festivalului Internațional de Teatru Clasic, un eveniment aflat la cea de a XXIV ediție cu un spectacol în premieră. “[ză] Pes©ăruş este o montare înspirată, îndrăzneață și... neașteptată. A fost o provocare pentru artiștii arădeni, va fi o provocare și o bucurie pentru spectatori.” – spune Bogdan Costea, managerul Teatrului Clasici “Ioan Slavici” Arad.

Pentru spectacolul [ză] Pes©ăruş, practic am rescris piesa lui Cehov, păstrând cam tot, deși am mai renunțat la câteva personaje, am avut grijă să le... redistribuim replicile, am folosit multe verbe active și am evitat contemplația pasivă, am dat franceza la modă în toată Europa acum un secol, pe trend-ul englezesc... mondial, ne-am jucat cu formulele de adresare. Îmi place să cred că  Arkadina, Treplev, Trigorin, Zarecinaia & co. ar putea să fie mai mult oameni și mai puțin personaje.” – spune Raluca Rădulescu, cea care semnează dramaturgia

„[ză] Pes©ăruş este pescărușul lui Treplev, al tânărului adult/artist de azi, revoltat, alienat, în căutarea sensului vieții și al sentimentului de apartenență. Spectacolul schimbă perspectiva clasică urmărind povestea din punctul lui de vedere, punând spectatorul fața în față cu un bricabrac de amintiri tragi-comice, chestionabile, subiective, din care îl invităm să își tragă singur concluziile.” – declară Catinca Drăgănescu, regizoarea spectacolului.

Noua montare îi reunește pe aceeași scenă pe Carmen Vlaga Bogdan, Robert Pavicsits, Ioan Peter, Iulia Pop,  Angela Petrean Varjasi, Oltea Blaga, Cecilia Lucanu Donat, Alex Mărgineanu, Zoltan Lovas, Ștefan Statnic și Cosmin Blaga.  Alături de actori, din echipa artistică fac parte: Raluca Rădulescu (dramaturgie), Andreea Simona Negrilă (scenografie), Ioana Ungureanu (asistent scenografie), Simona Deaconescu (mișcare scenică), Cristian Vieriu (sound design),  Lucian Moga și Cornel Dume (light design). Spectacolul este regizat de Catinca Drăgănescu.

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite