Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Se suspendă activitatea în piețele auto și în Piața „Obor”

Se suspendă activitatea în piețele auto și în Piața „Obor”
Comentează 0

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad, convocat astăzi de Prefectul Judeţului Arad, domnul Gheorghe Stoian, a adoptat Hotărârea cu numărul 40 din 05.08.2020, care cuprinde următoarele măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul judeţului nostru:

 

Art. 1. (1) Începând cu data de 06.08.2020 se suspendă activitatea în piețele auto și în Piața „Obor” din municipiul Arad (aparținând S.C. TOP S.A. Arad) pe o perioadă de 14 zile, cu excepția zonei în care se comercializează produse agroalimentare (legume și fructe).

            (2) Perioada prevăzută la alin. (1) poate fi prelungită, prin Hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad, în cazul în care după cele 14 zile situația epidemiologică din municipiul Arad o va impune.

Art. 2. (1) Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad va transmite către Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Arad, datele actualizate ale persoanelor aflate în carantină sau în izolare la domiciliu, zilnic, până la orele 1630.

             (2) Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Arad va transmite, zilnic, până la ora 2000, datele actualizate privind persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu, Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, Inspectoratului de Poliție Județean Arad, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş" Arad, autorităților publice locale (numai datele persoanelor care se află în carantină sau în izolare pe teritoriul administrativ al acestora), precum și furnizorilor de utilități publice, la solicitarea acestora.

             (3) Reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, ai Inspectoratului de Poliție Județean Arad, precum și cei ai poliției locale, care vor identifica în cadrul controalelor efectuate la domiciliul persoanelor carantinate sau izolate și alte persoane, față de cele comunicate de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, au obligația de a solicita datele de contact ale acestora (nume, prenume, CNP, adresa de domiciliu, numărul de telefon, adresa de email) pe care le vor comunica Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Arad, în vederea transmiterii acestora către Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, până în următoarea zi la orele 900.

Art. 3. Autoritățile administrației publice locale vor informa persoanele carantinate sau izolate la domiciliu că, în momentul în care solicită servicii din partea furnizorilor de utilități (exemplu: intervenții deranjamente) asupra obligației de a atenționa reprezentanții furnizorilor de utilități că se află în izolare sau în carantină, pentru ca persoanele din echipele de intervenție (apă, canal, gaze, electricitate, internet/cablu, telefonie) să-și ia măsuri de protecție.

Art. 4. (1) Primarii unităților administrativ-teritoriale vor desemna, prin dispoziție, 1-2 funcționari care vor ține evidența persoanelor aflate în carantină sau în izolare. Datele privind aceste persoane (nume, prenume, domiciliu) vor fi transmise de către Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Arad și nu sunt destinate publicității.

            (2) Autoritățile publice locale vor oferi sprijin persoanelor aflate în carantină sau în izolare, conform prevederilor art.14 din Legea nr.136/2020.

Art. 5. Medicii de familie vor asigura monitorizarea persoanelor aflate în carantină sau în izolare la domiciliu din punct de vedere medical și vor informa Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad ori de câte ori starea de sănătate a acestor persoane se deteriorează.

Art. 6. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş" al Judeţului Arad va transmite prezenta hotărâre membrilor C.J.S.U. Arad, instituțiilor și autorităților publice menționate în cuprinsul prezentei hotărâri, precum și unităților administrativ-teritoriale din județul Arad.

 

  •  

 

În această dimineață, conform raportării Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, la nivelul Județului Arad erau înregistrate 448 de persoane pozitive la virusul SARS-CoV-2, din care 178 sunt internate în secțiile COVID ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, 259 sunt la domiciliu sau externate iar 11 sunt decedate. De asemenea, în carantină se află 464 de persoane iar 178 de persoane sunt în izolare*.

 

*Conform Legii 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, art. 3, definiţiile termenilor „carantină” şi „izolare” sunt următoarele:

carantina persoanelor - măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, constând în separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen de alte persoane, în spații special desemnate de către autorități, la domiciliu sau la locația declarată de către persoana carantinată, stabilită prin decizie individuală motivată a direcției de sănătate publică, care va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare ale persoanei carantinate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege;

  • - măsură care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive, la domiciliu, la locația declarată de persoana izolată, într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament, după caz, măsură instituită în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate pe baza consimțământului persoanelor sau, în lipsa acestuia, prin decizia individuală motivată a direcției de sănătate publică, care va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare ale persoanei izolate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege;

 

 

Acțiuni de verificare a respectării măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii și limitării infectarii cu virusul Covid-19, în zonele aglomerate din județul Arad.

 

Sub autoritatea Instituției Prefectului, pe durata stării de alertă, polițiști din cadrul I.P.J. Arad, jandarmi, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitar-Veterinare, Direcției de Sănătate Publică și cei de la Protecția Consumatorului continuă să desfășoare, în sistem integrat, activități de verificare a respectării normelor legale impuse pe perioada stării de alertă în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, terase, zone de agrement și cluburi în aer liber.

 

În cadrul activităților desfășurate ieri, 4 august, până în această dimineață, la nivelul județului nostru au fost verificate 20 de obiective/locații. De asemenea, au fost verificate și 267 mijloace de transport în comun. Au fost legitimate 595 persoane fizice în contextul verificărilor, fiind supuse controalelor 20 de societăţi comerciale sau persoane fizice autorizate.

 

Nu au fost înregistrate două apeluri la linia Telverde 0800800165, pentru semnalarea unor eventuale cazuri de nerespectare a măsurilor de protecţie indiviuală.

 

În urma tuturor verificărilor au fost aplicate 8  sancțiuni contravenționale, toate pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală (valoare totală amenzi 4000 lei).

 

Atragem atenţia tuturor proprietarilor de restaurante, terase ori localuri unde se organizează evenimente private să asigure cu bună credinţă respectarea tuturor măsurilor de protecţie şi restricţiilor impuse în vederea prevenirii răspândirii  virusului SARS-CoV-2.

 

Astfel de activități vor avea loc zilnic, pe durata stării de alertă, în vederea conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. Amintim că situațiile de nerespectare a măsurilor de protecție sanitară pot fi semnalate la numărul Tel Verde (apel gratuit) 0800800165.

 

Biroul de presă                                                                                               05.08.2020

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite