Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Pași spre modernizarea rețelelor de termoficare

Astăzi, s-a votat în Consiliul Local Municipal și proiectul ce vizează aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiție ”DALI - Modernizare rețele termice aferente punctelor termice PT 5 Grădiște, PT 2 Lac, PT 4 Macul Roșu, PT Pasaj, PT 6V, PT Ocsko Terezia” – Punct Termic P.T. 5 Grădiște. 

Pași spre modernizarea rețelelor de termoficare
Comentează 0

Principalul obiectiv al investiției îl constituie modernizarea sistemului de distribuție a energiei termice și echilibrarea hidraulică la nivel de ramură sau branșament, după caz, pentru a se putea asigura servicii de calitate utilizatorilor alimentați de la acesta, precum și acei parametrii ai agenților termici care să permită exploatarea în condiții de eficiență energetică optimă a punctului termic și a rețelelor de distribuție aferente acestuia.

Necesitatea acestor lucrări a apărut ca urmare a faptului că echipamentele din punctul termic precum și rețelele secundare aferente, au fiabilitate scăzută, un grad avansat de uzură, durate de serviciu depășite, reparații curente și capitale frecvente, costuri de exploatare ridicate și importante pierderi de agent termic și de căldură.

Prin această investiție se preconizează modernizarea instalațiilor interioare și realizarea monitorizării în vederea preluării a datelor de funcționare ale punctului termic, a controlului și efectuării comenzilor de reglare din dispecerat precum și reabilitarea rețelelor termice secundare aferente punctului termic pentru asigurarea unor servicii de calitate utilizatorilor, respectiv asigurarea acelor parametrii ai agenților termici care să permită exploatarea în condiții de eficiență energetică optimă a punctului termic și a rețelelor de distribuție aferente acestuia.

Potrivit proiectului de hotărâre, pornind de la oportunitatea de finanțare a acestui tip de proiecte în cadrul Programului Termoficare lansat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, s-a depus acest proiect în vederea obținerii de fonduri nerambursabile și s-a semnat contractul de finanțare. Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții a fost întocmită conform HG 907/2016 de către S.C. ISOTHERM KLIMA S.R.L., documentație care a fost aprobată prin HCLM 92/2020.

Obiectivul propus este reabilitarea întregului sistem de rețele secundare aferente punctului termic, cu scoaterea traseelor de pe domeniul privat, amplasarea lor pe domeniul public și echilibrarea hidraulică a sistemului de distribuție a energiei termice pentru încălzire, la nivel de ramură sau branșament, după caz.

Având în vedere criza economică apărută pe fondul Covid 19 și ulterior al războiului din Ucraina, pentru compensarea creșterii prețurilor mărite la materialele de construcții au fost aprobate două ordonanțe de urgență (OUG 15/2022; OUG 47/2022) care reglementează ajustarea prețurilor contractelor în funcție de indicii prețului de consum raportați la luna decontărilor. Astfel față de valoarea de deviz contractată inițial se constată o creștere a valorii investiției datorată ajustării prețurilor la materiale, utilaje, echipamente și manoperă. Autoritățile consideră oportună propunerea de înlocuire în condițiile în care după noua retehnologizare a CET-ului se dorește atragerea a cât mai mulți consumatori.

Valoarea totală a investiției este de 10.124.431,93 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiției este de 6 luni. 


Scrie un comentariu

trimite