Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Pași importanți în parcursul european pentru Republica Moldova

Pași importanți în parcursul european pentru Republica Moldova
Comentează 0

       Angajată ferm pe calea integrării europene – demers consfințit prin cererea oficială de aderare la Uniunea Europeană din data de 3 martie 2022 – Republica Moldova a realizat recent pași importanți în parcursul european.

            La începutul lunii aprilie, s-a desfășurat la Berlin conferința  internațională „Platforma de sprijin a Republicii Moldova” la care au participat peste 47 de state: membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, Japonia, precum și reprezentanți ai organismelor financiare internaționale. Având ca scop sprijinirea efortului umanitar realizat de Republica Moldova față de refugiații ucraineni, evenimentul, organizat de Franța, Germania și România, a reiterat susținerea și solidaritatea euro-atlantică față de această țară.

            Cum se cunoaște și la nivel internațional, Republica Moldova a manifestat o remarcabilă solidaritate față de sutele de mii de refugiați ucraineni care au ajuns pe teritoriul său de la izbucnirea războiului din Ucraina până în prezent. Autoritățile, instituțiile dar și reprezentanții societății civile din Republica Moldova s-au implicat și se implică plenar în gestionarea civililor ucraineni care au fugit din calea atrocităților războiului.

            În 11 aprilie, s-a desfășurat în Luxemburg Consiliul Afacerilor Externe al UE, la care a fost invitat și ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Cu această ocazie comisarul european pentru vecinătate și extindere a înmânat oficialului moldovean chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova. Este un pas important, care arată că Republica Moldova este angajată fără echivoc pe drumul integrării europene.

            Trebuie subliniat, în acest context al demersului european, că partenerul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova este România. De altfel, România reprezintă cel mai important ambasador al Republicii Moldova în relația cu Bruxelles-ul. Ca stat membru al UE din 2007, România a oferit și va oferi Republicii Moldova expertiza sa în ceea ce privește agenda de reforme și modernizare a țării în beneficiul cetățenilor.

 

Antoniu Martin

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite