Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Parteneriat între Complexul Muzeal şi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române pentru situl „Cetăţuie” de la Săvârşin

Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, reprezentat de dr. Valeriu Sârbu, cercetător științific și Complexul Muzeal Arad, reprezentat de dr. Sorin Bulboacă, manager,  au încheiat un protocol de cercetare sistematică și valorificare a patrimoniului arheologic descoperit la situl „Cetățuie” (comuna Săvârșin).

Parteneriat între Complexul Muzeal şi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române pentru situl „Cetăţuie” de la Săvârşin
Comentează 0

Colaborarea se va extinde pe o perioadă de trei ani și va continua cercetarea sistematică a sitului arheologic de la Săvârșin în anul 2022, întocmirea unei baze de date cu întreg patrimoniul descoperit și publicarea unei monografii arheologice, coordonată de dr. Valeriu Sârbu și dr. Peter Hügel.

„Situl arheologic Săvârșin-Cetățuie include mai multe zone de interes arheologic pe promontoriul cu mai multe terase antropogene, situat în dreapta Mureşului şi la întretăierea a două văi ce vin dinspre Munţii Zărandului.

Cercetările arheologice întreprinse, cu unele întreruperi, între 1979-2001 au evidenţiat vestigii ale culturii Coţofeni şi, îndeosebi, din epocă dacică.

Deosebit de importante sunt vestigiile de epocă dacică: aşezare şi necropolă din sec. IV-III a.Chr. şi aşezare din sec. II a.Chr.-I p.Chr.

Importanţa deosebită a sitului din epoca dacică rezultă atât din varietatea vestigiilor (aşezare, necropolă, eventual atelier metalurgic), cât şi din perioada îndelungată de locuire (sec. IV a. Chr.- I p.Chr.).

În urma numeroaselor descoperiri de factură dacică (Ioan Dohangie, Eugen Pădureanu, Mircea Zdroba, Mircea Barbu) și lucrărilor de infrastructură de la baza promontoriului din perioada anilor 1969-1978, cercetările arheologice sistematice ale sitului au demarat în anul 1979, fiind coordonate de arheologul arădean Mircea Barbu.

De-a lungul timpului, din colectivul de cercetare arheologică au făcut parte arheologii arădeni George Pascu Hurezan (1980-1986, 2006-2010), Peter Hügel (1990-1997, 2006-2010), Victor Sava (din 2007),

Valeriu Sârbu (din 2006) din partea Muzeului Brăila «Carol I» și Cristina Bodo (din 2006) din partea Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva”, susţin reprezentanţii Complexului Muzeal Arad.

Trebuie spus că echipa de arheologi din cadrul Complexului Muzeal Arad, care este implicată în proiectul de cercetare arheologică de la Săvârșin (2021-2023) este formată din  dr. Peter Hügel, arheolog expert, dr. Victor Sava, arheolog expert şi Cristian Cireap, arheolog.

Mai multe detalii despre cercetarea arheologică și colecția de arheologie a Complexului Muzeal Arad: https://www.museumarad.ro/4-1-arh.html.

 

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite