Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Părintele paroh Teodor Tripa de la Păiușeni s-a pensionat după 47 de ani de preoție

Părintele paroh Teodor Tripa de la Păiușeni s-a pensionat după 47 de ani de preoție
Comentează 0

 

 

Oamenii cu suflet bun sunt trimiși de Dumnezeu să aline dureri, să încurajeze și să mângâie sufletele celor deznădăjduiți. Ei sunt mesagerii lui Dumnezeu pe pâmânt, pentru că așa le-a fost hărăzit de sus din cer, ei sunt aleșii divinității și sunt trimiși acolo unde e nevoie, chiar dacă noi oamenii suntem tentați de multe ori să spunem că a fost o intâmplare, insă nimic nu este întâmplător în ochii lui Dumnezeu.

Biblia spune că ,,până și firele de păr din cap vă sunt numărate,, și cred că asta e deajuns ca să înțelegem că Dumnezeu are un plan cu fiecare dintre noi. Bunătatea sufletească este poate cel mai de preț dar pe care Dumnezeu îl dă omului, pentru că el ne vrea buni la suflet și îngăduitori unii cu alții. Sunt între noi oameni cu suflet bun care simt, atunci când Dumnezeu îi trimite, intr-un anumit loc sau pur și simplu le scoate în cale oamenii care au nevoie de incurajare, de mângâiere și de ce nu de multe ori doar de o vorbă bună spusă cu bunătate și din tot sufletul.

Un astfel de om trimis de Dumnezeu în urmă cu 30 de ani să slujească într-un sat așezat pe firul văii Păiușeniului a fost și preotul Teodor Tripa. Poate că atunci nu s-a gândit că Dumnezeu îl va ține acolo până la pensionare dar a acceptat misiunea pe care Dumnezeu i-a încredințat-o atunci, de a păstori sufletele din Păiușeni și Văsoaia, dar în același timp Dumnezeu a fost acela care l-a sprijinit ceas de ceas, pentru că oamenii de acolo aveau nevoie de îndrumare, mângâiere sufletească și de o vorbă calda care să le dea puterea de a merge mai departe în momentele de cumpănă din viața lor.

Absolvent al Seminarului Teologic din Caransebeș, în anul 1972 tânărul preot primeste prima parohie la Tălagiu, pe Valea Crișului Alb, dar nu stă mult acolo, pentru că peste numai 2 ani se eliberează postul de preot la Nadăș și astfel părintele Tripa, în dorința de a fi mai aproape de părinți și de Ineul natal, se mută la Nadăș, insă viața își are cotiturile ei și după 15 ani petrecuți alături de enoriașii de acolo părintele Teodor Tripa, se mută din nou și ia in primire parohia Păiușeni și filia Vasoaia și astfel timp de 30 de ani neântrerupți este slujitorul domnului ca preot Paroh în acele biserici, timp în care a fost alături atât la bucurii cât și la durerea enoriașilor săi de acolo. Mulți copii a botezat părintele Tripa de-a lungul anilor și multe cununii a oficiat, dar în același timp a fost acolo să mângâie și să aducă alinare sufletească celor care pierdeau pe cineva drag din familie. De-a lungul a trei decenii a legat prietenii, a mângâiat sufletele celor deznădăjduiți și a fost părtaș la bucuriile lor. A fost preotul care a insuflat încredere și bunătate celor din jurul său alături de doamna preoteasă Rodica Tripa, care a fost în fiecare moment alături de părintele și alături de enoriași.

Sunt lucruri frumoase și amintiri care au făcut să se cimenteze o legătură trainică între enoriași, părintele și doamna preoteasă. Sunt legături sufletești care s-au ancorat în timp și pe care nimeni nu va putea să le dezlege vreodată pentru că însuși Dumnezeu a legat acel atașament între păstor și enoriașii săi, iar atunci când Dumnezeu leagă ceva în ceruri nici un om de pe pământ nu va putea dezlega acele frânghii.

Am avut onoarea de al cunoaște pe părintele Teodor Tripa și pe doamna preoteasă, am avut onoarea și plăcerea de a participa la slujbele religioase de sărbători în Biserica Ortodoxă din Păiușeni, la Sărbătoarea Floriilor și pot să spun că nicăieri nu am văzut așa sărbători frumoase ca în bisericuța din Păiușeni. Am fost parte la această sărbătoare timp de 5 ani de zile și de fiecare dată am simțit căldura cu care am fost înconjurat de părintele, de doamna preoteasă și de oamenii de acolo, acei oameni simpli de la țară, dar cu suflet bun, care întotdeauna m-au primit cu drag, iar mie la rându-mi, îmi sunt dragi. Au fost cele mai frumoase Sărbători de Florii, care nu se vor uita niciodată și care au lăsat in sufletele noastre un buchet de fericire. Mereu și mereu de-a lungul a 30 de ani părintele și doamna preoteasă au fost alături de acei oameni din Păiușeni și Văsoaia.Timp de 30 de ani părintele a avut grijă ca biserica să arate cât mai bine, s-a zbătut pentru fiecare lucrare din cadrul bisericii și a fost ajutat, atât de primarul Ionel Pașca cât și de protopopiatul Sebiș, de enoriași și de Consiliul Județean, iar astăzi biserica din Păiușeni arată bine, chiar dacă nu e foarte mare, dar este primitoare, este o biserică unde te simți acasă, unde simți prezența lui Dumnezeu.

Dar toate au cursul lor în viață și iată că a venit timpul și frumoasa vârsta a pensionării după 47 de ani de activitate preoțească, însă cu siguranță părintele Teodor Tripa va răspunde cu drag ori de câte ori va fi solicitat să slujească în casa lui Dumnezeu. A venit momentul pe care cu greu îl putem accepta mulți dintre noi, pentru că orice schimbare este grea mai ales sentimental. Duminică 27 noiembrie a fost momentul în care părintele Teodor Tripa a oficiat ultima slujbă religioasă ca preot paroh în biserica din Păiușeni după 30 de ani petrecuți aici. Au fost momente în care amintirile frumoase au revenit în sufletele tuturor, iar lacrimi curgeau atât pe fața enoriașilor cât și a preotului. Treizeci de ani e o viață, e mai mult decât ne putem imagina, sunt ani cu bune și mai puțin bune, în care au fost împreună duminică de duminecă, la fiecare sărbătoare și la evenimentele din viața păiușănanilor și Văsonanilor. Au fost totodată momente care vor rămâne adânc încrustate în sufletele tuturor, de care își vor aminti cu drag peste ani.

La eveniment au participat preoți colegi din protopopiatul Sebiș, precum Părintele Protopop – Ioja Beniamin, Părintele Vasile Nistor (pensionar), Părintele Păiușan Simion (pensionar), Părintele Florin Oarcea - parohia Almaș, Părintele Rus Cătălin –parohia Sebiș II, Părintele Gașpar Florin – parohia Cărand, părintele Birău Alexa- parohia Chisindia și noul preot paroh la Păiușeni, Andrei Oprea. Momente unice și pline de emoții în care colegi dragi au avut fiecare un cuvânt de apreciere pentru părintele Teodor Tripa și pentru doamna preoteasă Rodica, sau ,,DICA,, așa cum o alintă părintele. Părintele Tripa era cu ochii înlăcrimați, mulțumind colegilor preoți și tuturor celor prezenți pentru frumoasa colaborare și sprijinul acordat atât de enoriași cât și de primarul Ionel Pașca prezent alături de soția dânsului în biserică și care de fiecare data a sprijinit parohia Păiușeni și Văsoaia atunci când a fost nevoie. Părintele a mulțumit tuturor celor care de-a lungul anilor au fost slujitori în biserică alături de dânsul, sau celor care intr-un fel sau altul au sprijinit bisericile Păiușeni și Văsoaia. De asemenea nu a uitat să le spună enoriașilor câteva cuvinte frumoase referitoare la noul și tânărul preot Andrei Oprea, care va păstori de acum parohia Păiușeni și Filia Văsoaia.

,,Vă îndemn dragii mei să-l iubiți și să-l respectați pe noul preot, să-l primiți cu toată cinstea și dragostea, pentru că așa se cuvine la noi la români și pentru că Dumnezeu ne cere să fim buni și iubitori,,. Au fost cuvinte frumoase care au pătruns la sufletul tuturor. Totodată părintele Tripa l-a asigurat pe noul preot de tot sprijinul și colaborarea dânsului ori de câte ori va fi nevoie. Iată că acolo unde dragostea lui Dumnezeu este prezentă, oamenii se pot întelege bine unii cu alții. Desigur că fiecare dintre cei prezenți am simțit o tristețe în suflete, pentru că orice despărțire e grea, asa cum spunea și doamna preoteasă Rodica Tripa. ,,E destul de greu să te desparți de locul unde ai petrecut cei mai frumoși ani din viață,,. S-au legat prietenii de suflet care niciodată nu vor pieri pentru că s-au legat prin voia lui Dumnezeu, și ce poate fi mai frumos decât să știi că sunt prieteni pe care Dumnezeu i-a scos în cale, la timpul și momentul potrivit din viața fiecăruia dintre noi. A fost o zi in care au curs lacrimi, dar în același timp a fost o zi in care fiecare dintre cei prezenți am simțit că Dumnezeu a binecuvântat biserica din Păiușeni cu oameni care au știut să rămână după voia lui și să trăiască în armonie unii cu alții. Pentru mine prietenia cu părintele Teodor Tripa și doamna preoteasă a fost și va rămâne mereu una de suflet, pentru că i-am îndrăgit și m-au îndrăgit la rândul lor. Sunt oameni deosebiți care vor rămâne mereu la sufletul meu și așa cum spunea și d-na preoteasă Rodica ,,între noi s-a creat o legătură frumoasă de suflet, o legătură de bucurie și respect, care nu poate să piară niciodată. Veți rămâne veșnic în inima noastră ca un prieten drag!,,.

Vreau să le mulțumesc pentru faptul că întotdeauna au fost și sunt oameni calzi sufletește, care m-au făcut să merg întotdeauna cu mult drag la biserica din Păiușeni. Sper din tot sufletul ca anul viitor, dacă bunul Dumnezeu va îngădui să ne întâlnim din nou la ,,Sărbătoarea Floriilor,, la Păiușeni cu toții, alături de noul preot paroh Andrei Oprea și soția dânsului, căruia îi urăm un bun venit și Dumnezeu să-i călăuzească pașii astfel încât să ducă mai departe ceea ce părintele Tripa a pus în sufletul fiecărui enoriaș din Păiușeni și Văsoaia de-a lungul a 30 de ani. Părinte Teodor Tripă redacția ziarului www.arq.ro împreună cu mine vă dorim o pensie îndelungată cu sănătate și împliniri alături de doamna Rodica. Dumnezeu să vă binecuvânteze !