Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Părintele Necula, înainte de Postul Paştelui: Nu cred că Hristos stă cu o carte de reţete să controleze oamenii

Părintele Constantin Necula, unul dintre cei mai cunoscuţi preoţi creştin-ortodocşi, îi sfătuieşte pe cei care doresc să ţină Postul Paştelui să nu considere că acesta este o cură de slăbire şi nici o obligaţie, ci o bucurie.

Părintele Necula, înainte de Postul Paştelui: Nu cred că Hristos stă cu o carte de reţete să controleze oamenii
Comentează 0

'A posti înseamnă a vorbi mai puţin, a munci mai atent, a ne iubi cu mai mare grijă, a fi mai atenţi la tot ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit', a explicat, pentru AGERPRES, preotul Constantin Necula, consilier misionar şi de imagine al Mitropoliei Ardealului.

Postul nu e un post vegan în modul vegan al acţiunii

'Dincolo de a nu mânca şi a nu bea, înseamnă a te aşeza în liniştea lui Dumnezeu. Nu în ultimul rând nu este o obligaţie de serviciu, postul este o bucurie. Este un mod al lui Dumnezeu de a se face cunoscut oamenilor şi de a-i face pe oameni să înţeleagă adevăratul ritm al vieţii. Apoi, una dintre propunerile pe care putem să o facem liniştiţi în timpul postului este să vorbim mai puţin, să muncim mai atent, să ne iubim mai cu grijă, să fim un pic mai atenţi la tot ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit, pentru că, până la urmă, nu vine chiar totul din construcţia financiară a lumii, ci şi din partea morală a lumii', a spus părintele.

Există derogări dumnezeiești

'Trebuie să învăţăm să trăim într-un echilibru aşa cum ni-l îngăduie Dumnezeu. Sunt convins că cei care au munci foarte grele pe şantier sau în alte condiţii au micile lor derogări dumnezeieşti. Nu cred că Hristos stă cu o carte de reţete să controleze oamenii, dar răstignirea Mântuitorului ne obligă la un pic mai multă atenţie şi să înţelegem că nu asta trebuie să fie principalul scop al postului. Noi nu mâncăm, ca să ne împărtăşim. Noi nu mâncăm, pentru ca să putem să mâncăm în noaptea de Înviere trupul şi sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos', a afirmat Constantin Necula.

Niciodată să nu mâncăm pe săturate

Postul este un exercițiu pe care trebuie să îl avem tot timpul, pentru că niciodată nu trebuie să mâncăm pe săturate, niciodată nu trebuie să facem niciun abuz. ”Cred că a posti înseamnă a refuza să te prostești", spune părintele Necula.

"E foarte greu, cine a zis că e ușor? Nu există lucru bun făcut fără greutate. Este o operație pe conștiință deschisă. Dincolo de aceasta, postul înseamnă spovedanie, postul înseamnă așezarea conștiinței tale dinaintea conștiinței lui Dumnezeu, nu că în alte timpuri, nu doar în post, nu ar trebui să fie așa".

Să nu facem spectacol din Post

Legat de încercările la care se spune că sunt supuși credincioșii în perioada postului, preotul a subliniat că "postul nu e ceva spectaculos" și recomandă ținerea Postului Paștelui, alături de rugăciunile unui preot duhovnic.

"Putem fi mai încercați dacă nu suntem atenți și dacă facem din post un fel de drapel în vânt, desfășurat din când în când, spectacular. Postul nu are nimic spectaculos în el. Postul este un exercițiu al smereniei și orice încercare se vindecă cu dezîncercarea, pentru că de la Dumnezeu vin toate și spre Dumnezeu se îndreaptă toate. Sfatul meu prietenesc este ca să încercați de fiecare dată să postiți alături de rugăciunea unui duhovnic, cu nădejdea în Dumnezeu și niciodată socotind-o ca pe o sarcină de serviciu", a concluzionat preotul Constantin Necula.

Postul Paștelui începe luni pentru creștinii ortodocși.

Sursa dcnews.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite
Inchide