Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Panou solar făcut acasă din PET-uri - metoda eficientă pentru încălzirea apei

Panoul solar pentru apa calda este probabil cel mai utilizat tip de panou din intreaga lume, fiind din ce in ce mai des intalnit in cazul constructiilor noi si nu numai. Inventia pe care doresc sa v-o arat astazi vine tocmai din Brazilia unde Jose Alano , un fost mecanic pensionat, a creat un panou solar pentru producerea de apa calda din peturi reciclate.

Panou solar făcut acasă din PET-uri - metoda eficientă pentru încălzirea apei
Comentează 0

A reusit sa creeze un sistem de panouri solare alternative pentru incalzirea apei simplu si ieftin de care in prezent se bucura mii de familii din Brazilia. 

Cum a aparut ideea...

Jose Alano este un ecologist convins care recicleaza responsabil toate deseurile , asa a ajuns sa aiba foarte multe recipiente din plastic si carton. 
Folosindu-se de cunostintele sale de baza despre metode ecologice pentru incalzirea apei , impreuna cu sotia sa au creat o alternativa ecologica de panouri solare din 100 de recipiente de plastic ( PET-uri) si 100 de ambalaje de carton provenite de la cutiile cu lapte.

Inventia sa revolutionara a castigat premiul Superecologia oferit de revista Superinteressante pentru proiectele de energie regenerabila din sectorul non-profit. Incurajat de administratia locala dar si de cateva organizatii, a reusit si a patentat inventia insa a permis utilizarea ei exclusiv in scopuri non profit, interzicand producerea acesteia la nivel industrial.

In ce consta de fapt inventia

O instalatie standard de panouri solare pentru productia de apa calda este costisitoare continand cuprul ca si element principal. Panoul solar alternativ confectionat din recipiente de plastic se bazeaza pe principiul termosifonului care este folosit in multe dintre sistemele termo solare. Se foloseste de pricipiul utilizarii apei pe baza densitatii ei. Apa calda care este mai putin densa se ridica in timp ce apa rece care este mai grea , coboara. Alano a estimat ca pentru a incalzi apa necesara unei persoane pentru un dus ar fi suficient un metru patrat de panou.

Care sunt materialele de care aveti nevoie pentru confectionarea panoului solar pentru apa calda: 

60 bucati de peturi de 2 litri
50 de cutii de carton - ambalajele de lapte sunt perfecte
70 de centimetri de teava PVC de 100mm
12 metri de teava PVC de 20mm
4 bucati coturi PVC la 90 grade cu diametrul 20 mm
20 de bucati teuri PVC cu diametrul 20mm 
2 bucati capace PVC pentru acoperire capete de izolatie cu diametrul de 20 mm 
Adeziv pentru PVC
Vopsea neagra mata
Rola pentru vopsit
Smirghel
Banda izolatoare
Ustensile - Ciocan de cauciuc, fierastrau, o bucata de lemn sau orice alt material pentru suport

Etapele confectionarii panoului solar

Dupa ce ati pregatit toate ustensilele si materialele de mai sus folositi o teava de PVC cu diametrul  de 100mm PVC ca si mulaj si taiati partea de jos a sticlelor. Taiati apoi tevile de PVC de 20 mmm in 10 bucati de cate 1 metru lungime si in 20 de bucati de 8.5 cm lungime pe care incepeti apoi sa le asamblati cu ajutorul teurilor. Taiati si vopsiti cartoanele precum si tevile cu lungimea de 1 metru. Incepeti sa le asamblati conform schemei.

schema panou solar apa calda

In loc de rezervor a fost folosit un butoi de 200 litri cu apa rece prin care se alimenteaza panoul solar din sticle de plastic. Apa calda urca in partea de sus unde se afla tevile care sunt conectate cu dusul.

etape confectionare panou solar

Pentru a functiona corespunzator panourile trebuie montate la o diferenta de nivel de minim 30 cm fata de rezervor si pe peretele sau panta de acoperis cu orientare catre sud. Pentru o mai buna absrbtie de caldura , panourile ar trebui montate conform unghiului latitudinii localitatii sau orasului la care se mai adauga inca  10 grade. In Bucuresti de exemplu , inclinarea panourilor solare ar trebui sa fie la 54 grade. De asemenea pet-urile ar trebui inlocuite la fiecare 5 ani deoarece se opacizeaza reducandu-si puterea de absorbtie a caldurii, in timp ce cartoanele pot fi doar revopsite.

Va invit sa vedeti mai multe detalii si in videoclipul de mai jos in care ne este prezentata aceasta minunata inventie ecologica: confectionarea unor panouri solare de apa calda din pet-uri.

Sursa renovat.ro


Scrie un comentariu

trimite
Inchide