Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

PAL vs MDF - Ce alegi pentru mobilierul bucătăriei tale

Mobila bucătăriei reprezintă una dintre investițiile importante în amenajarea locuinței. Pentru că mediul este unul umed, calitatea materialului pe care îl alegem când facem această achiziție influențează durata de viață a mobilei. 

PAL vs MDF - Ce alegi pentru mobilierul bucătăriei tale
Comentează 0

Întrucât majoritatea corpurilor de mobilier de bucătărie sunt confecționate din PAL sau MDF, astăzi te vom ajuta cu informații despre aceste două tipuri de material, avantaje și dezavantaje, astfel încât să iei decizia potrivită pentru căminul tău. 

Ce este PAL-ul? 

PAL-ul este unul dintre materialele des folosite în confecționare mobilierului, creat prin presarea resturilor de lemn, cum ar fi rumegușul și praful, cu rășină și lipici. Abrevierea PAL vine de la plăci aglomerate de lemn. În stratul din interior se regăsesc particule grosiere, în timp ce exteriorul are în compoziția lui particule mai fine. 

Avantajele PAL-ului

Plăcile de PAL sunt ușor de folosit în industria pieselor de mobilier întrucât pot fi modificate și prelucrate după preferințe. În același timp, prezintă o serie de avantaje precum: 

  • Costul redus
  • Varietate în ceea ce privește gama de culori și texturi
  • Este mult mai ușor de prelucrat decât lemnul masiv, de exemplu
  • Timp de execuție mult mai rapid al corpurilor de mobilier
  • Permite melaminarea sau furniruirea (lucioasă, mată, netedă etc) 

Dezavantajele PAL-ului

Deși este foarte popular în rândul preferințelor consumatorilor, prețul redus al mobilierului confecționat din PAL se reflectă în calitate. Atunci când achiziționezi mobila pentru bucătăria pe care ai amenajat-o cu atât de mult drag, aspectul vizual nu este singurul factor de care trebuie să ții cont. 

Având în vedere că mobilierul din PAL este expus la factori externi de mediu, cum sunt umiditatea și căldura, dezavantajele ies în timp la iveală: 

  • Durata scurtă de viață, întrucât PAL-ul este sensibil la umiditate. În funcție de timpul în care este expus la umiditate, începe să se umfle pe alocuri, devenind foarte inestetic. 
  • Se degradează dacă este expus pe o perioadă lungă de timp la lumina soarelui.
  • Rezistență redusă. La montarea mobilierului, pe interior va arăta inestetic din cauză că palul nu este suficient de rezistent la șocurile cuielor sau ale șuruburilor. Există totuși accesorii pentru a cosmetiza defectele. 

Ce este MDF-ul? 

Abrevierea MDF-ului vine de la medium density fibre, fiind o placă din fibre lemnoase cu densitate medie. Deși procesul de obținere al MDF-ului este similar cu cel al PAL-ului, MDF-ul are în componența lui fibre lemnoase tocate foarte mărunt și presate la temperaturi mai ridicate, având astfel o densitate mult mai bună decât a plăcilor de PAL.

Avantajele MDF-ului

MDF-ul are o calitate mai ridicată decât PAL-ul, prezentând o serie de beneficii: 

  • Are o duritate mai mare, fiind mai rezistent la șocuri
  • Este mai prietenos cu umezeala, astfel încât are o durabilitate mai mare
  • Are un aspect mult mai apropiat de cel al lemnului
  • Este ușor de prelucrat, astfel încât poți obține mobila pe care ți-o dorești pentru locuința ta
  • Este o alternativă estetică a corpurilor de mobilier confecționate din lemn masiv
  • Poți obține ușor o estetică modernă a mobilierului datorită gamei diversificate de finisaje

Dezavantaje MDF

Până în prezent, au fost identificate 2 mari posibile dezavantaje ale pieselor de mobilier confecționate din MDF:

  • Prețul mai ridicat al corpurilor de mobilier, comparativ cu cele din PAL
  • MDF-ul are o densitate mai mare, implicit este mai greu, și poate pune dificultăți în manipulare plăcilor

Concluzie

Atât PAL-ul, cât și MDF-ul sunt adecvate pentru mobila de bucătărie, însă alegerea potrivită depinde și de bugetul pe care doriți să îl alocați în această investiție. 

Echipa Glasspandoor vă recomandă mobila confecționată din MDF, pentru a vă bucura atât de un design modern al locuinței, cât și de o calitate mai bună care se reflectă în durata mai lungă de viață a mobilei. Pe site-ul Glasspandoor v-am pregătit fronturi din MDF pentru piesele de mobilier, care să vă ajute să conturați căminul pe care vi-l doriți. 

Articole asemanatoare