Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

OUG 13 revine în forţă. Comisia Iordache începe azi detonarea legilor penale

La mai bine de un an după ce OUG 13 a scos în stradă sute de mii de români, Puterea dinamitează din nou Justiția. După ce a modificat agresiv în Parlament "legile justiţiei", PSD schingiuieşte şi codurile penale. Comisia specială pentru legile justiţiei, condusă de fostul ministru Florin Iordache, începe joi, de la ora 11:00, dezbaterea proiectelor de modificare a Codului Penal, Codului de procedură penală şi a Codului de procedură civilă.

OUG 13 revine în forţă. Comisia Iordache începe azi detonarea legilor penale
Comentează 0

Comisia specială pentru legile justiţiei începe joi dezbaterea modificărilor la Codul Penal, Codul de procedură penală şi la Codul de procedură civilă.

Cele trei proiecte au fost depuse miercuri la Parlament, iar modificările Codului Penal şi Codului de procedură penală au provocat numeroase critici.

Joi, proiectele vor fi prezentate în comisie, care va decide şi cu privire la autorităţile, asociaţiile sau persoanele care urmează a fi invitate în perioada următare, precum şi asupra programului de lucru.

Ce modificări aduce Puterea la codurile penale

Comisia specială pentru Legile Justiției a publicat pe site proiectele de modificare a Codului Penal, a Codului de Procedură penală și a Codului de Procedură Civilă, care au o serie întreagă de modificări controversate, însă nu și asupra abuzului privind abuzul în serviciu. Pe de altă parte, se propune redefinirea traficului de influență, astfel încât se pedepsește doar dacă se produce, efectiv, și se reduce termenul necesar pentru eliberarea condiționată, de la 2/3, la jumătate. Practic, deținul scapă de pușcărie mult mai ușor.

Totodată, PSD-ALDE a propus redefinirea grupului infracțional organizat, astfel încât dacă nu are continuitate, este doar grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracțiuni. Dar nu s-au oprit aici: martorul poate să refuze să dea declarații nefavorabile lui, iar un denunț poate fi făcut la maxim șase luni de la comiterea faptelor, conform modificărilor.

Potrivit unor informații realitatea.net, proiectele vor fi dezbătute joi, la ora 11.00, în ședința Comisiei. Toate cele trei propuneri, dar și expunerile de motive, pot fi consultate aici. Cele trei proiecte se regăsesc și în galeria articolului.

Iată care sunt cele mai importante modificări:

1. Se redefinește traficul de influență, adică este pedepsit doar dacă se produce efectiv 

2. Denunțul, făcut la maximum șase luni de la comitere

3. Interzicerea de declarații legate de ancheta penală

4. Emiterea, aprobarea și adoptarea de acte normative nu e infracțiune

5. Martorul poate refuza să dea declarații nefavorabile lui

6. Sporul de pedeapsă, limitat la trei ani

7. Eliberarea condiționată, relaxată drastic: deținutul poate fi eliberat dacă a executat jumătate din pedeapsă

8. Se redefinește Grupul Infracțional Organizat

Citeste mai mult pe realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite