Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Oare chiar e mai importantă Wall Street decât alte străzi newyorkeze ?!

Oare chiar e mai importantă Wall Street decât alte străzi newyorkeze ?!
Comentează 1

Cea de a VI-a ediție a Festivalului de film documentar de la Arad, fARAD, a început aseară la Cinema ARTA în prezența Corinei Șutei, președintele festivalului, a directorului artistic, Dimitris Kerkinos, a primarului municipiului, Călin Bibarț și a directorului executiv al Centrului Municipal de Cultură, Andreica Daniela Pădurean. 

Prima proiecție, ”Lumea de la picioarele tale” (regia: Jeremy Workman), s-a pliat întocmai pe tema din acest an a festivalului: ”Harta și Teritoriile”. A fost un documentar minunat, menit a ne pune (fără să ne dăm seama) pe gânduri, căci povestea inginerului newyorkez care, în urma unui accident auto, începe să privească viața și valorile sociale dintr-o cu totul altă perspectivă (de la firul ierbii ?), poate fi (și ce bine ar fi!), a oricăria dintre noi. Trauma fizică l-a transformat într-un dromoman care, încet, încet, străbătând în ani de zile cu pasul toate străzile New -York-ului, ajunge la un fel de satori, o perspectivă, o înțelepciune de la nivelul căreia străzile mărginașe ale metropolei pot să fie la fel de interesante și pline de semnificații existențiale ca și celebra Wall Street.

Un film ce poate fi pentru eventualii spectatori ”Trauma”, care să-i bruscheze până acolo, încât să înceapă cu adevărast să gândească cu capul lor și pe viitor să privească cu alți ochi ”cărările vieții” și să reconsidere importanța și pretinsa valoare a multor lucruri, precum și a oamenilor întâlniți, mai mult sau mai puțin întâmplător pe aceste cărări, drumuri, șosele, autostrăzi sau, pur și simplu, alei.

 

Vasile de Zărand

Galerie foto (90)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite