Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Noi impostori demascaţi în sistemul medical din România. Opt fizicieni lucrau în spitale, deşi nu aveau pregătirea necesară

Colegiul Fizicienilor Medicali din România a scos la inveală opt cazuri în care persoane neinstruite corespunzător practicau profesia de fizician medical în sistemul de sănătate din România. Inginer mecanic, bioinginer sau chimist sunt unele dintre profesiile celor opt persoane care lucrau ca fizicieni medicali.

Noi impostori demascaţi în sistemul medical din România. Opt fizicieni lucrau în spitale, deşi nu aveau pregătirea necesară
Comentează 0

Cele opt persoane reclamate se ocupă de radioterapia pentru bolnavii de cancer. Ei lucrează la mai multe spitale cunoscute din ţară.

"Am identificat un numar de 8 persoane care practica fara procedura necesara. Chiar persoane din strainatate care nu au venit cu o recunoastere clara. 7 din ei cu siguranta mai practica. Acreditarea, ca procedura, trebuie data de Ministerul Sanatatii. Am solicitat un dialog cu Ministerul Sanatatii de multi ani si cu Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, nu au dorit sa vina si sa reglementeze aceasta profesie foarte clar. Le lipsesc cursuri de fizica nuclerara, fizica aplicata in radiologie, etc. Programa de fizica medicala e pe site-ul ARACIS. Au primit acreditare desi nu au aceste cursuri. Viata pacientilor este pusa in pericol, la fel ca si viata si sanatatea personalului medical. Cei in cauza lucreaza la Spital militar, au lucrat la Institutul Oncologic Bucuresti, la Rosiorii de Vede, la Blaj, Institutul Oncologic Iasi, Spitalul Bacau. Colegiul a incercat sa trimita de mai multe ori informari la MS. In cazul de la Bacau, spitalul a zis ca fac ce doresc, MS nu a raspuns", a spus vicepreşedintele pe Moldova al Colegiului Fizicienilor Medicali din România, Marin Bodale, la Digi24.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că nu are date despre falșii fizicieni, dar promite mai multe controale.

"Eu, personal, nu am primit nimic, am aflat din presa. Centrul de resurse din cadrul MS nu are cunostinta de acest lucru. E vorba de persoane cu studii superioare, care se presupune ca ar fi obtinut o competenta pe zona de fizica. Vom verifica. Nu se poate pune problema unei diplome de studii superioare falsa", a declarat Sorina Pintea la Digi24.

Sursa 


Scrie un comentariu

trimite