Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Noaptea albă a galeriilor de artă din Arad

Noaptea albă a galeriilor de artă din Arad
Comentează 0

Pe 30 septembrie, Noaptea Albă a Galeriilor creează  o hartă a artei contemporane în 10 orașe din România, printre care și Aradul

Vineri, 30 septembrie 2016, ediția aniversară a Nopții Albe a Galeriilor (NAG) creează o hartă a artei contemporane și a celor mai noi tendințe de pe scena artistică locală și internațională, în zece orașe din România.

NAG Arad

În Arad evenimentul e gândit ca un itinerariu nocturn, care include atât galerii, săli de muzeu, ateliere de artist, cât și spații alternative care vor găzdui evenimente speciale pentru această noapte.

Iată cine vă vor fi gazde și călăuze în noaptea de vineri, 30 septembrie:

 1. Muzeul de Artă, sala Kinema Ikon, KI Serial/Sezonul 3 Ep.17 / Anca Manga

 de la ora 19.00, strada Gh. Popa de Teiuș 2-4 et.2

 2. Adrian Sandu - atelier

 de la ora 19.30, strada Gh. Popa de Teiuș 2-4 et.2

 3. Dumitru Șerban, Camil Păcurar, Matei Păcurar, Cosmin Moldovan - atelierele UAP Pădurice

 de la ora 20.00, strada Corneliu Coposu 14

 4. Diana Serghiuță și Laurian Popa - ateliere

 de la ora 21.00, strada Mircea Stănescu, bloc 1-3, et.2, palier dreapta, ap.20

 5. Anca Sabău și Giotto Doichiță - Studio 73

 de la ora 21.30, Bd. Revoluției 73, ap.22

 6. Bogdan Tzigan - atelier

 de la ora 22, Bd. Revoluției 91, et.2, ap.13

 7. Galeria Delta, expoziție Săgeata Verde - arte media

 între orele 19.00-21.00, str. Mihai Eminescu 2

 8. Ciprian Hord, Politik - expoziție de fotografie

 de la ora 22.30, strada Gheorghe Lazăr 1, Cafeneaua literară Joy's, etaj

 9. Fabrica Teba, Hala Olimp

 • Călin Man / 5 ready media files by Vasile Cârlova

 • Concert Rodion G.A., pionierul muzicii electronice românești

 de la ora 23.59, Piața Olimp

NAG la nivel național

Cu ocazia ediției #10, Noaptea Albă a Galeriilor - NAG, proiect inițiat și organizat de Asociația Ephemair, își extinde programul nocturn în galerii de artă, spații alternative, huburi creative și ateliere de artist din alte nouă orașe. Astfel, alături de București, vor avea loc expoziții și evenimente dedicate artei contemporane în Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

Pentru a evidenția profilul cultural al celor nouă orașe invitate, în București, una dintre expozițiile principale, realizată cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național și al Ministerului Culturii, va prezenta într-un spațiu nou zece proiecte curatoriale având drept invitați curatori și artiști din orașele partenere NAG 2016.

Expoziția arădeană prezentă la București este curatoriată de Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană, și cuprinde lucrări ale artiștilor arădeni Diana Serghiuță, Giotto Doichiță, Cosmin Moldovan, Sorin Neamțu, Laurian Popa, Adrian Sandu.

De asemenea, se va iniția un program adresat unui grup de specialiști străini din domeniul artei contemporane, cărora li se va oferi un contact direct cu scena artistică din România și care, timp de trei zile, vor putea interacționa cu tinerii artiști emergenți.

Despre NAG

Noaptea Albă a Galeriilor a fost primul eveniment cultural nocturn din România după Noaptea Muzeelor și primul eveniment din țară care a atras atenția marelui public asupra artelor contemporane și a tinerilor artiști, reunind, printr-un program complex și dinamic, toate tipurile de manifestări artistice - pictură, desen, sculptură, grafică sau new media, fotografie, video, performance, muzică, dans, teatru, design etc. În București, Noaptea Albă a Galeriilor a generat o hartă în care a fost făcută vizibilă infrastructura dinamică a spațiilor ce găzduiesc evenimente de artă contemporană.

De-a lungul celor nouă ediții desfășurate până în prezent, Noaptea Albă a Galeriilor a pus bazele unei platforme de promovare a artei contemporane și a tinerilor artiști români, atât prin încurajarea contactului dintre artiști și galerii sau spații dedicate artei contemporane, cât și prin prezentarea artiștilor unui public extins, căruia îi oferă în fiecare an oportunitatea de a descoperi arta generației din care face parte.

Despre Asociația Ephemair

Asociația Ephemair își propune să dezvolte proiecte culturale destinate promovării artei contemporane românești și internaționale, acțiuni care vizează creșterea vizibilității acesteia în rândul publicului larg. Alături de proiectul Noaptea Albă a Galeriilor, Asociația Ephemair organizează alte două proiecte importante în scena evenimentelor culturale din București: Art on Display și Weekendul Galeriilor.

Despre Grupul pentru Management și Mediere Culturală

GMMC este un ONG cultural arădean, orientat spre evenimente și proiecte educative. În portofoliul său se numără Festivalul internațional de literatură Discuția secretă, Festivalul de științe umaniste, ateliere creative, de traducere etc.

ORGANIZATOR NAȚIONAL: Asociația Ephemair

SPONSOR PRINCIPAL: BRD-Groupe Société Générale

CU SPRIJINUL: Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii,  ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, Primăria Municipiului București, București Capitală Europeană a Culturii 2021, Institutul Cultural Român, MARe - Muzeul de Artă Recentă

PARTENER: Corcova Roy & Dâmboviceanu

ORGANIZATORI ARAD: GMMC - Grupul pentru Management și Mediere Culturală, finanțator: Centrul Municipal de Cultură Arad

PARTENER JURIDIC: Țuca Zbârcea & Asociații

PARTENERI LOCALI: Citizenit, Cafeneaua literară Joy's, Uniunea Artiștilor Plastici, Muzeul de Artă

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării. 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite