Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Nicolae Ioțcu, fostul președinte al CJA, a ieșit din închisoare. De ce a fost eliberat mai devreme cu doi ani

La doi ani după ce a fost încarcerat, în urma unei condamnări definitive la patru ani de închisoare, Nicolae Ioțcu, fostul președinte al Consiliului Județean Arad, a fost eliberat. De ieri, acesta este acasă, informația fiind confirmată de unul dintre avocați.

Nicolae Ioțcu, fostul președinte al CJA, a ieșit din închisoare. De ce a fost eliberat mai devreme cu doi ani
Comentează 0

Fanu Moca, avocatul care s-a ocupat de liberarea condiționată a lui Ioțcu, susține că acesta a beneficiat de legea recursului compensatoriu pentru perioada petrecută în Penitenciarul Timișoara, având în vedere condițiile de acolo și că a lucrat foarte mult, drept pentru care a beneficiat de o altă reducere de pedeapsă, conform legii. „A muncit din prima sau a doua zi de când a fost transferat la Timișoara. A lucrat în ture de noapte, a avut un comportament exemplar, astfel încât a beneficiat de mai multe recompense. De asemenea, în perioada în care a fost în regim deschis, a muncit la o firmă din Timișoara. Făcând un calcul, perioada câștigată în urma recursului compensatoriu este mai mică decât cea obținută prin muncă, sub o treime”, a declarat Fanu Moca.

Care este cutuma în cauzele instrumentate de DNA

Avocatul mai spune că Ioțcu ar fi putut beneficia de liberarea condiționată în februarie, când instanța a decis inițial că mai trebuie să stea închis alte șase luni. În urma demersurilor legale făcute de avocați, perioada a fost redusă la patru luni. „De data aceasta comisia din cadrul Penitenciarului Timișoara l-a propus pentru liberare condiționată, iar instanța a admis propunerea. Judecătorul care a admis propunerea era chiar judecătorul care a decis în februarie să amâne liberarea cu șase luni. Acum a văzut că sunt îndeplinite toate condițiile, iar DNA nu a făcut contestație. Până să se ajungă aici, s-au legat de toate chichițele posibile să-l mai țină închis. De altfel, cutuma este ca instanța să respingă pentru prima dată cererile de liberare condiționată în cauzele DNA”, a mai spus Fanu Moca.

Trimis în judecată pentru „Afacerea Medicare”

Nicolae Ioțcu a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, de Curtea de Apel Timișoara. Instanța a respins pe 26 iunie 2017 apelul formulat de apărătorii lui Ioțcu împotriva soluției pronunțate de Tribunalul Timiș. În aceeași zi, fostul președinte al CJA s-a predat și a fost încarcerat.

De menționat că acesta a fost reținut, a stat în arest preventiv și arest la domiciliu între 24 iulie 2015 și 9 octombrie 2015.  

Fostul președinte al Consiliului Județean Arad a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că, în cursul anului 2012, a pretins de la Alin Mircea Pătrașcu, administrator al Medicare Tehnics, suma de 40.000 de euro pentru a-și exercita influența în cadrul procedurii organizate la nivelul Consiliului Județean Arad pentru atribuirea preferențială a unui contract de achiziție publică referitor la „Furnizarea în leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad“, în valoare de 1.600.000 de euro. La rândul său, Adrian Nedelciu, în calitate de director executiv al Direcției Tehnice Investiții din cadrul Consiliului Județean Arad a acceptat promisiunea remiterii de către Pătrașcu a unor sume de bani pentru a determina funcționari din subordine să atribuie preferențial contractul respectiv. Procurorii au mai susținut că pe 22 iulie 2015, Ioțcu a primit printr-un intermediar de la Pătrașcu, suma de 35.000 lei, iar Nedelciu, 10.000 de lei. Potrivit anchetatorilor, pe 24 iulie 2015, Ioțcu a primit de la Pătrașcu, prin intermediul aceluiași intermediar, suma de 10.000 euro, urmând ca în cursul lunii august 2015 să-i fie remisă și diferența de 20.000 de euro din suma totală pretinsă, pentru ajutorul și sprijinul dat în atribuirea contractului. Când a fost să primească o altă tranșă din suma promisă, Ioțcu a fost prins în flagrant de către procurorii DNA.

Mai trebuie spus că în tot acest timp, Nicolae Ioțcu și-a susținut nevinovăția.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite