Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Meteorologii fac ANUNȚUL: Cum va fi vremea la munte și la mare, în acest WEEKEND și ce schimbări MAJORE aduce finalul lunii august și începutul lui septembrie

Meteorologii au emis cod portocaliu și cod galben de vreme severă, astfel că ne așteptăm în următoarele ore la ploi ambundente și vijelii. Florina Georgescu, director executiv ANM, a vorbit în această dimineață, la Realitatea PLUS, despre evoluția vremii în orele următoare, dar și despre cum va fi vremea la mare și la munte, în acest weekend. Cum va fi luna august din punct de vedere meteorolog, dar și ce ne aduce începutul de septembrie - sunt două dintre subiectele abordate, de asemenea, de specialistul ANM. 

Meteorologii fac ANUNȚUL: Cum va fi vremea la munte și la mare, în acest WEEKEND și ce schimbări MAJORE aduce finalul lunii august și începutul lui septembrie
Comentează 0

"Dacă ieri și azi noapte instabilitatea s-a manifestat în mare parte a țări, astăzi s-a deplasat deasupra regiunilor estice", a afirmat Florina Georgescu, arătând că de noile avertizări vizează partea de est și sud-est a țării, mai exact Dobrogea, jumătatea estică a Munteniei și cea sudică a Moldovei, precum și Carpații de Curbură. În aceste regiuni, spune meteorologul, sunt de așteptate pe parcurs zilei de astăzi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale  vântului și grindină. Intensificările vânt pot lua, pe alocuri, și aspect de vijelie. Toate aceste fenomene se vor restrânge pe parcursul nopții către zona Munteniei, Moldovei, dar și la munte. 

Întrebată dacă, pe lângă fenomele meteo extreme, vijelii și grindină, valurile acestea de caldura care vin în România ne pot băga în situația fenomenelor meteo extreme precum secete grave, incendii etc., pe care le vedem zilele acestea în țări precum Grecia, Turcia și alte țări europene, Florina Georgescu a răspuns:

"Valurile de căldură cu intensitate mare intră în categoria fenomenelor meteo extreme. Am avut și noi un stfel de val foarte persistent. A durat două săptămâni. Să zicem că noi am scăpat pentru că ne-a aflat la extremitatea nordică a acestuia. Chiar dacă nu am avut incendii că în  Grecia, am avut parte de disconfort termic accentuat. Precipitațiile au fost bune, în sol există încă un aport de apă. În următoarele două săptămâni nu vor fi precipitații, așa că nu e exclus că seceta să se instalez. Spre sfârșitul lui august, începutul lui septembrie vor fi precipitații".

Întrebată cum va fi vremea la mare și la munte în acest weekend, după ce expiră codurile de vreme rea, meteorologul a spus că începând de mâine urmează 2-3 zile cu vreme "mai bună că aspect, așa că putem spune că putem merge și la munte și la mare". Temperaturile nu vor fi atât de ridicate, încât să ne ducă la valori de 40 de garde, așa cum s-a întâmplat zilele trecute.

"Luni e posibil că temperaturile să urece iar la 38, 39 de grade, dar nu și la munte", a explicat expertul. 

Cât privește evoluția vremii în luna august, Florina Georgescu a arătat că este posibil ca precipitațiile să se întoarcă și temperaturile să scadă după jumătatea acestei luni și mai ales la finalul ei. 

"Nu este ceva nefiresc. Pe de altă parte, luna septembrie în ultimii ani a fost una extrem de agreabilă, cu temeperaturi ce ne duc cu gândul la vara, și nu e exclus că acest lucru să se întâmple și anul acesta", a afirmat directorul executiv al ANM. 

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite