Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Legile Justiţiei, depuse la Camera Deputaţilor. Iohannis, păstrat în numirea procurorilor şefi

Legile Justiţiei au fost depuse la biroul Permanent al Camerei Deputatilor, iar potrivit unor informaţii, preşedintele va fi păstrat în procedura de numire a procurorilor şefi, anunţă Realitatea Tv. Între timp, în comisia pentru Legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache, continuă dezbaterile pe legile justiţiei care vor fi asumate, în final, ca proiect de lege de către PSD-ALDE.

Legile Justiţiei, depuse la Camera Deputaţilor. Iohannis, păstrat în numirea procurorilor şefi
Comentează 0

Concret, în proiectul de lege, preşedintele ICCj este numit de către preşedintele ţării la propunerea secţiei de judecători a CSM, iar şeful statului poate refuza motivat, o singură dată propunerea. Pe de altă parte, procurorul general şi procurorii şefi se numesc de către preşedinte, la propunerea secţiei de procurori a CSM. Noutatea este următoarea: preşedintele poate refuza motivat propunerile, dar nu se specifică de câte ori.

Dar o schimbare majoră este la revocare:Nu o mai face președintele, ci secţia de procurori a CSM.

Ce propunea Toader

Săptămâna trecută, ministrul Justiției, Tudorel Toader, propunea ca Inspecția Judiciară să devină una independentă.

”Sunt câteva teme care au ținut capul de afiș și au atras puncte de vedere mai cunoscute sau mai puțin cunoscute, mai documentate sau mai puțin documentate. Mulți dintre cei care au criticat proiectul de lege, l-au criticat fără să-l fi citit și l-au criticat după criticile altora. "Inspecția Judiciară: eu spuneam la începutul lunii august că acolo este un conflict între faptul că cel controlat face regulile controlorului. Prin urmare, în proiectul de lege veți observa următoarea reglementare: prevederile legale cu privire la Inspecția Judiciară rămân neschimbate, niciun cuvânt în plus, niciun cuvânt în minus pentru că în dispozițiile tranzitorii ale acestui proiect se va vedea că Inspecția Judiciară devine o instituție autonomă, independentă. Prin urmare și această a două temă sensibilă este rezolvată, urmând ca la șase luni de la momentul intrării în vigoare a prezentei legi să elaborăm o lege specială pentru Inspecția Judiciară", a spus ministrul Justiţiei.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul privind modificarea legilor Justiţiei, argumentând că acesta "nesocoteşte" în aspecte esenţiale garanţii fundamentale privind funcţionarea sistemului judiciar şi contravine dispoziţiilor constituţionale.

CSM susţine că activitatea instanţelor judecătoreşti nu poate fi controlată de structuri care fac parte din autoritatea executivă şi că propunerea ministrului Justiţiei încalcă dispoziţiile constituţionale privind independenţa justiţiei şi separaţia puterilor în stat. Referitor la procedura de numire în funcţiile de conducere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Direcţia de Investigarea a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), CSM spune că propunerea ca numirile să se facă de către ministru, deci la nivel politic, va aduce dezechilibru, pentru că nu se va mai baza pe un mecanism tripartit format din ministrul Justiţiei, ca reprezentant al Guvernului, preşedintele României, ales de cetăţeni şi CSM, format din reprezentanţii magistraţilor şi societăţii civile.

În ceea ce priveşte însă numirea şefilor principalelor parchete din România, preşedintele este eliminat din procedură. Nu în ultimul rând, proiectul prevede că Inspecţia Judiciară a CSM va trece din subordinea acestei instituţii la Ministerul Justiţiei, prevedere contestată de către magistraţi în săptămâna scursă de la anunţarea acestor modificări. Inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare şi adjunctul acestuia sunt numiţi de ministrul Justiţiei dintre inspectorii judiciari în functie, în urma unui concurs, mai prevede proiectul.

Sursa: realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite