Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Lege sovietică adoptată în Rusia: Închisoare pentru cei care nu-l respectă pe Putin

O nouă lege adoptată în Rusia prevede amenzi și pedepse cu închisoarea pentru cei care arată lispă de respect pentru guvern, autorități, inclusiv președintele Vladimir Putin, scrie The Guardian.

Lege sovietică adoptată în Rusia: Închisoare pentru cei care nu-l respectă pe Putin
Comentează 1

Parlamentul de la Moscova a adoptat o controversată lege care îi pedepsește pe care care îndrăznesc să critice autoritățile.

Legea, care amintește de perioada sovietică, stipulează amenzi de până la 100.000 de ruble pentru postări ”indecente” care arată o ”evidentă lipsă de respect pentru societate, pentru simbolurile statului rus, constituție sau autorități”.

Recidiviștii riscă o amendă dublă sau 15 zile de închisoare.

Criticii spun că legea îi poate pedepsi inclusiv pe cei care postează un comnentariu banal precum ”Putin este un ticălos”.

Alții au observat că formularea este așa de vagă încât orice critică exprimată online la adresa autorităților, inclusiv satiră, glume sau meme, poate fi pedepsită.

”În curând vom spune glume despre autorități în șoaptă, la bucătărie”, a scris pe facebook un critic al legii, Serghei Șvakin, avocat din Moscova.

Legea a fost inițiată de Andrei Klișas, un senator al partidului Rusia Unită, aflat la guvernare, și a fost criticată de unii parlamentari.

Totuși, în paralel, Legislativul de la Moscova a mai adoptat un proiect care permite autorităților să blocheze site-urile care publică materiale ”lipsite de respect” sau ”știri false”.

Mutările din parlament vin pe fondul unei neobișnuite scăderi a încrederii rușilor în Vladimir Putin.

Mai exact, încrederea în liderul de la Kremlin a scăzut la 33% - cel mai prost scor din ultimii 13 ani - în special din cauza proiectului de lege care prevede creșterea vârstei de pensionare cu până la cinci ani.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite