Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

LANSARE  de CARTE,  CORINA

Pentru noi, românii, Biserica este un manuscris în piatră. Este dangăt de clopot și rugă de seară. E vreme de vecernii și fum de tămâie. Slujitorul Bisericii – în cartea de față, preotul satului – este dascăl și doctor, duhovnic și mentor, iar cu voia dumneavoastră, este logofătul adevărului și al dreptății în parohia sa.

LANSARE  de  CARTE,  CORINA
Comentează 0

Cât de legat este românul nostru de biserică și de preot, de duhovnic și de calendarul bisericesc, chiar dacă este simplu țăran sau  mare orășean mare, o demonstrează cu prisosință faptul că pentru el, timpul, în curgerea sa molcomă și neîntreruptă, se măsoară după repere bisericești. Pe român, în cartea de față, pe țăran, nu-l interesează cât e ceasul, ci când începe sau se termină liturghia. Când trage clopotul de intrare. Apoi, tot așa de important pentru el, pentru țăran, este dacă a tras sau încă n-a tras de vecernie. Da, domnii mei! Nu ceasul, ci clopotul este ornicul cu care țăranul măsoară veșnicia. Zilele, săptămânile și lunile anului nu-i spun țăranului mare lucru. Dimpotrivă, sunt pentru el de mică relevanță. Și, încă o dată, Da, pentru că el se orientează după sărbătorile trecute cu roșu în calendarul bisericesc, pus, la fiecare început de an, în fiecare casă, acolo, pe perete, la loc de cinste și la îndemână.

Aș putea, dar nu voi continua cu enumerările, pentru că cele spuse până acum sunt – după părerea mea – suficiente argumente pentru a concluziona că efortul memorialistic și scriitoricesc al autoarei își merită prețul. Citind printre rânduri, constați, nu poți să nu constați, că, trăind într-o lume în care religiile ne despart, paradoxal, credința ne unește. Închei, adăugând doar atât: doamnă profesoară, ați trudit cu folos. Felicitări, Corina! Felicitări, aplauze și aprecieri.

Valeriu Ilica

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite