Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„LA POALELE DEALULUI PLEȘA, un festival-concurs care a pus Sebișul pe harta națională a folclorului (FOTO)

Sebișul a găzduit, zilele trecute, prima ediție a festivalului-concurs de folclor „La poalele dealului Pleșa”, eveniment care a reunit 28 de participanți, dintre care 16 finaliști, din 13 județe, reprezentând toate zonele folclorice ale țării.

„LA POALELE DEALULUI PLEȘA, un festival-concurs care a pus Sebișul pe harta națională a folclorului (FOTO)
Comentează 0

folOrganizatorii, finanțatorii și sponsorii: Primăria Orașului Sebiș, Consiliul Local Sebiș, Consiliul Județean Arad, Centrul Municipal de Cultură și Maximarc au dorit să pună bazele unei tradiții și după primele semnale, se pare că au reușit, cei aproximativ 600 de spectatori fiind încântați de ceea ce au văzut pe scenă. Festivalul-concurs «La poalele dealului Pleșa” a reușit să pună orașul Sebiș pe harta națională a folclorului. Ne încântă sufletește și ne face cinste ca sebișeni, demonstrând că orașul nostru are capacitatea de a organiza evenimente de anvergură. Pe această cale țin să mulțumesc pentru implicare și devotament Voichiței Suba și lui Alex Pop Zărăndean și să transmit cititorilor dumneavoastră că îi așteptăm anul viitor la o nouă ediție, dar până atunci îi așteptăm la toate spectacolele din 2024, la Sebiș pregătindu-se 25 de astfel de evenimente, totul culminând cu cea de a XXII-a ediție a Festivalului de Muzică care va avea loc în 31 mai, 1 și 2 iunie, pe platoul din fața Primăriei Orașului Sebiș , ne-a declarat primarul Cristian Feieș.

Spectacolul văzut prin ochii publicului

După cum vă spuneam, spectatorii au fost încântați de spectacolul care le-a fost oferit.  „Acolo unde este Dumnezeu, cu siguranță este iubire. Astăzi, Dumnezeu a trimis printr-o rază de lumină, iubirea Lui pe pământ, iar Alexandru Pop Zărăndean și Elena Voichița Suba, au deschis larg porțile Țării Zarandului, permițând unor tineri frumoși din toată țara să pătrundă până la poalele dealului Pleșa, pentru a se înfrupta din dulceața iubirii.

Începând de astăzi, numele orașului Sebiș este scris cu litere aurite, pe harta centrelor de conservare a tradițiilor populare. Artizanii acestei realizări, sunt în primul rând Alex și Voichița, doi iubitori și păstrători ai frumosului, două voci de aur. Ei se încăpățânează să demonstreze că și noi avem o identitate folclorică bine definită, nu suntem doar o zonă de interferență.

Festivalul național de folclor ”La poalele dealului Pleșa”, a fost o manifestare care a ridicat foarte sus ștacheta, privind organizarea unor astfel de evenimente, un etalon pentru viitor, un prag greu de atins. Pe parcursul a patru ore, am răsfoit un atlas folcloric național, am urmărit evoluția a 16 tineri talentați, cu dragoste pentru folclorul autentic și pentru costumul popular. Misiune dificilă pentru juriu, pentru o departajare justă a concurenților. Inedită și bine venită ideea ca fiecare concurent să interpreteze un cântec din repertoriul soliștilor arădeni.

Pentru ca această idee să prindă contur, a fost nevoie de sprijin și el a venit, mai întâi, de la primarul orașului [...]”, a scris pe Facebook Pavel Cristea, unul dintre iubitorii de folclor prezenți la eveniment.

Ei au fost laureații primei ediții

În cele ce urmează vă prezentăm câștigătorii concursului de la Sebiș. Dacă Trofeul Festivalului a plecat în Moldova, fiind câștigat de Sabrina Aiacoboaie, Premiul I rămâne la Arad, fiind obținut de Eduard Motan. Premiul al II-lea a fost acordat unui concurent din Prahova, Andrei Chelba, iar Premiul al III-a a fost câștigat de Daria Costea, din Alba Iulia. Premiul Special „Cântec arădean” i-a fost acordat Ionelei Răspop din Mărginimea Sibiului; Mențiunea I a mers la Vasile Balogh în Valea Târnavei Mari; Mențiunea a II-a, la Alexandra Bălăreanu în Teleorman, Premiul Special acordat de TVR Timișoara, la Iulia Emma Crihan din Arad, premiul Tinereții, la Roberta Tomșa din Arad, iar Premiul Special al Asociației „Țara Zărandului” a ajuns în Banat, la Denisa Gavriluț.

   

 

Galerie foto (15)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite