Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

La Bibliotecă, de Ziua Mondială fără Tutun: 31 mai 2022

Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad se alătură eforturilor specialiștilor din domeniul medical în eforturile de a reduce efectele negative ale fumatului asupra sănătății, prin organizarea în data de marți, 31 mai 2022, începând cu orele 13:00, a unei acțiuni de promovare a sănătății, destinată persoanelor care conștientizează efectele nocive ale tutunului.

La Bibliotecă, de Ziua Mondială fără Tutun: 31 mai 2022
Comentează 0

Organizată cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun, o inițiativă lansată de Organizația Mondială a Sănătății în anul 1987, ziua de 31 mai 2022 va reprezenta un prilej de conștientizare a gravelor consecințe pe care fumatul le are asupra sănătății, consumul de tutun reprezentând unul dintre principalii factori de risc pentru afecțiunile respiratorii. La nivel global, produsele din tutun ucid peste opt milioane de oameni în fiecare an, iar peste un milion dintre aceștia mor din cauza expunerii la fumat pasiv. Se înregistrează astfel una dintre cele mai mari prevalențe ale consumului de tutun din lume, generând o povară masivă pentru sănătate și economie, precum și inegalități enorme în ceea ce privește sănătatea.

Motivele și modalitățile de renunțare la dependența de tutun vor fi prezentate de profesioniști din domeniul sănătății, precum: dr. Geanina Potolia, director executiv D.S.P. Arad,  dr. Carmen Avram, medic D.S.P. Arad, dr. Dorica Sănduțiu, Colegiul Medicilor Arad și Asociația Medicilor de Familie Arad, conf. univ. dr. Dana Olar, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad și Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, farmacist Claudia Iștoc, director Departament de Sănătate Conferința Banat, lector univ. dr. Daniela Cîrnațu, Institutul Național de Sănătate Publică, Centrul Regional de Sănătate Publică Timișoara și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, dr. Vlad Roșca, nutriționist, alături de  reprezentanți ai autorităților publice locale.

La nivel național se derulează campanii de sprijinire a celor care doresc să renunțe la fumat precum STOP Fumat, campanie organizată de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București, în cadrul căruia doritorii pot beneficia de consiliere, apelând numărul de telefon gratuit: 0800878673. De asemenea, există și inițiative private, precum campania de sănătate și prevenție „Renunți și câștigi”, inițiată de Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și care are ca parteneri Societatea Română de Pneumologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, alături de instituții publice locale și naționale. Această campanie se adresează celor care doresc să renunțe la fumat, înscrierea în proiect se poate face până în data de 31.05.2022. Mai multe informații pot fi accesate la adresa: https://renuntisicastigi.ro/ .

Accesul publicului este gratuit la evenimentul moderat de prof. Ioana Nistor și desfășurat în Grădina de Lectură a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite