Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Statutul judecătorilor, subiect de dezbatere la Tribunalul Arad

Nu mai puțin de 59 de pensionări au fost aprobate ieri, 3 noiembrie a.c., de Consiliul Superior al Magistraturii. Exodul magistraților - noul val de pensionări în rândul magistraților - a fost declanșat de redeschiderea discuțiilor privind desființarea pensiilor speciale și de creșterea treptată a vârstei de pensionare a magistraților.

Statutul judecătorilor, subiect de dezbatere la Tribunalul Arad
Comentează 0

Banca Mondială a finalizat propunerile pentru reformarea pensiilor speciale din România, jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care trebuie adoptat până la finalul acestui an. Instituția recomandă ca pensiile speciale actuale să fie calculate pe baza principiului contributivității, să nu mai apară nicio categorie nouă de pensii speciale, iar cele actuale să fie „raționalizate”, ca veniturile pe baza cărora se calculează pensiile de serviciu să fie calculate ca medie a veniturilor obținute pe o perioadă mai lungă de timp și ca nicio pensie specială să nu depășească veniturile din perioada de activitate.

Pentru judecători și procurori, Banca Mondială recomandă revizuirea dreptului de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională. Cerința de 25 de ani ar trebui să fie crescută treptat până la 30 de ani și ar trebui introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare. Această vârstă ar trebui să fie crescută treptat până la 60 sau 65 de ani.

Beneficiul țintă pentru cei cu „vechime completă în muncă” va fi redus treptat de la 80% la 65% din salariul brut. În plus, pensia netă inițială nu poate depăși 100% din salariul net al persoanei în anul pensionării. Beneficiul țintă va fi redus cu 1,5% pe an până la atingerea acestui obiectiv, a scris Economedia.

Și Tribunalul Arad se înscrie în această linie și solicită respectarea statutului magistraților. „A generat o reacție puternică din partea sistemului judiciar. Înalta Curte, Curțile de Apel și toate instanțele din țară au adoptat o hotărâre cu privire la cele apărute în spațiul public. Și Tribunalul Arad s-a înscris în această linie. În data de 2 noiembrie, au adoptat o hotărâre fiecare instanță separat, dar rezoluția - hotărârea adoptată - solicita să se respecte statutul constituțional al judecătorilor în sensul asumării principiilor stabilității și previzibilității acestui statut și se solicita Executivului și Legislativului să respecte principiul cooperării loiale între puterile statului. Orice dezbatere cu privire la statutul nostru, la legile justiției care după cum știți, tocmai au trecut de Parlament, dar au fost trimise spre promulgare și în momentul de față sunt la Curtea Constituțională ca urmare a excepției de neconstituționalitate ridicate. 

Am cerut ca orice modificare care o să aibă loc, sa nu aibă loc peste noapte (într-o ordonanță de urgență, n.r.) și să se bazeze pe un dialog între reprezentanții sistemului judiciar și clasa politică”, a declarat judecătorul Flavius Virgiliu Bradin, președintele Tribunalului Arad. 


Scrie un comentariu

trimite