Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Iustin Cionca: „Primarul Călin Abrudan continuă seria realizărilor mari la Ineu” (FOTO)

În completarea investițiilor istorice pe care le realizează la Ineu, administrația locală, condusă de primarul Călin Abrudan, și-a propus noi proiecte ambițioase pentru perioada următoare: includerea Cetății în circuitul turistic, odată cu restaurarea acesteia, amenajarea a 40 de hectare de spații verzi și construirea unui ștrand în oraș.

Iustin Cionca: „Primarul Călin Abrudan continuă seria realizărilor mari la Ineu” (FOTO)
Comentează 1

Ineul are în prezent, în diferite stadii, 36 de proiecte, în valoare totală estimată de aproape 50 de milioane de euro. În plus, anul a început cu o veste bună pentru oraș: prin Hotărâre de Guvern, Ineul a devenit stațiune turistică de interes local! Asta înseamnă noi oportunități de finanțare destinate localităților cu acest statut.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, și primarul Călin Abrudan au vizitat astăzi șantierele deschise în oraș.

Președintele Iustin Cionca a declarat: „Ineul se reinventează și pot spune că ritmul alert de implementare a investițiilor a schimbat orașul. Îl felicit pe primarul Călin Abrudan pentru faptul că reușește să realizeze lucruri mari, de care vor beneficia și generațiile următoare. În calitate de președinte al Consiliului Județean Arad, sunt partenerul proiectelor locale de la Ineu și cofinanțăm investiții importante pentru dezvoltarea orașului”.

Proiectul principal al administrației locale este readucerea la viață a Cetății Ineului. Restaurarea monumentului, realizată din fonduri europene, va avea un impact regional, nu doar local. Primarul Călin Abrudan a declarat că se intervine la interior și exterior, iar lucrările urmează să fie finalizate anul acesta: „În prima fază lucrăm la restaurarea efectivă și punerea în siguranță a Cetății. Apoi vom începe demersurile pentru dotări și peisagistică, pentru punerea în valoare a bastionului și a moscheei, care a fost în fața Cetății, pe partea cu Crișul Alb. Odată cu reabilitarea Cetății, estimăm că numărul turiștilor, în prima etapă, va crește de la 200 de vizitatori pe săptămână, la minim 1000 de vizitatori pe săptămână. Ne-am propus să transformăm orașul în zonă turistică, încercăm să construim un ștrand, astfel încât cei care vin la Ineu să stea mai mult de o zi în oraș, să le oferim un circuit cu variante diverse, în care să poată să meargă și la ștrand, și la pescuit, și să viziteze împrejurimile. Dorim să dezvoltăm zona de servicii, să dezvoltăm și faleza Crișului, cu tot ce înseamnă spațiile verzi, însumând 40 de hectare. Avem în lucru partea de proiectare pentru acest proiect pe care ne propunem să-l depunem în această vară. Vom uni Cetatea cu Parcul Dendrologic prin amenajarea falezei Crișului, astfel încât oamenii să se poată relaxa în aer liber, să-și petreacă timpul în mod plăcut, să beneficieze de o zonă de promenadă apreciată. Totodată, dorim să scoatem în evidență și punctele de interes mai mici, vorbim aici, de exemplu, despre mormântul lui Lică Sămădăul. Vom face o hartă digitalizată cu toate aceste obiective, pentru ca turiștii să cunoască mai bine numeroase variante de petrecere a timpului liber. Dacă mai precizăm faptul că orașul  Ineu va avea, până anul viitor, 17 km de piste de biciclete, cred că vom reuși să oferim posibilități diverse turiștilor care vor alege Ineul ca destinație”.

În paralel, primarul orașului spune că se muncește și pentru amenajarea unor alte obiective importante pentru comunitate, piața fiind unul dintre punctele aflate pe agendă: „Avem o piață agroalimentară mare, frumoasă, dar ea este deschisă, nu rezolvă problema perioadelor reci. Am depus un proiect pe CNI pentru o hală închisă în oraș, care să includă parcări, zone pentru carmangerie, produse lactate și legume”, susţine Călin Abrudan.

Orașul Ineu ocupă primul loc în topul localităților din județ la atragerea de fonduri europene. Numeroasele proiecte vizează infrastructura școlară, dotarea spitalului, extinderea rețelelor de gaz și de apă-canal, creșterea eficienței energetice la clădirile publice, amplasarea de stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, construirea unui bazin de înot, a unei baze sportive și a unei creșe, asfaltări de străzi, construirea și reabilitarea căminului cultural, reabilitarea și modernizarea de locuințe sociale, înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public, înființarea unui centru de colectare selectivă a deșeurilor etc.

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite